Menu

Een goed begin van het 2e restauratie jaar

17-09-2010

Waren de restaurateurs aan het einde van het 1e jaar driftig begonnen aan het slopen van een oude handkar om van onder andere de wielen een slangenhaspel te maken die achter het voertuig zou komen te hangen, werd de stichting blij verrast met een mail van de stichting Historisch brandweermaterieel (SHB) uit ’s-Gravenhage.
2 Leden van de stichting ‘Spuit 41’ hadden de maanden daarvoor informatie ingewonnen en hadden bezoekjes gebracht bij collega’s die ook een oude brandweerauto hebben met een slangenhaspel achter het voertuig. Zo trachtte ze de constructie te achterhalen van de slangenhaspel die ook achter ‘Spuit 41’ heeft gehangen. Het werd een moeizame zoektocht omdat niets leek dat ons kon helpen.

Om echter op het mailtje terug te komen, de Haagse collega’s hadden voor de stichting een complete slangenhaspel ‘gevonden’ in Wateringen. Daar is gevestigd de brandweervereniging Wateringen. Zij hebben nauw contact met elkaar. Na een telefonisch contact met Wateringen bleek dat we een complete slangenhaspel konden krijgen. Geweldig natuurlijk want dat scheelt ons enorm veel werk. We zijn de brandweervereniging Wateringen dan ook veel dank verschuldigd.
Er moeten aan ‘Spuit 41’ enkele aanpassingen gedaan worden maar dan past de haspel wel. De haspel moest in een loods in Wateringen worden opgehaald. Bij binnenkomst van die loods viel mijn mond open van verbazing. Er stond namelijk een grote privécollectie vrachtwagens, personenauto’s, bromfietsen, tractoren en legervoertuigen. Hier stonden ook veel brandweervoertuigen van de SHB en de brandweervereniging Wateringen. Een fotoreportage van de brandweerauto’s treft u hier onder aan.

Blij verrast waren we ook toen op de open dag op 11 september een familielid van oud brandweerman Hein van Mulligen kwam melden dat ze thuis nog een oude koperen straalpijp met dat rode draad en 2 koperen koppelingen had liggen. Of wij interesse hadden? Wat dacht u!
Een zoon van een ander familielid heeft ook zo’n soort gelijke koperen straalpijp maar wil die vooralsnog niet kwijt. Enigszins begrijpelijk als je daarvan houdt. Maar voor de stichting zou het al waardevol zijn als we de straalpijp konden lenen om hem mogelijk na te maken als dit een andere uitvoering zou zijn.

Nog meer verrast waren we toen datzelfde familielid ’s-middags ineens met de koperen straalpijp en koppelingen voor ons stond en we het kregen overhandigd. Dat was een foto waard.

Zo ziet u dat na een periode van rust al veel vorderingen zijn gemaakt in de voortgang van de restauratie. Aan het einde van de maand brengen we u weer op de hoogte van de laatste restauratie vorderingen.