Menu

Een 'nieuwe' start van de restauratie

31-10-2010
De vakantie ligt alweer enige tijd achter ons en de restauratie van Spuit 41 is al weer in volle gang. De afgelopen 2 maanden, ja ik heb een maand over geslagen, is er weer hard gewerkt. De start na de vakantie was wat moeizaam omdat de septembermaand voor velen druk is maar een rustige periode breek weer aan zodat de klussers meer tijd hebben voor de restauratie. Naar mate de restauratie ook vordert zie je dat de klus leuker wordt omdat veel dingen definitief klaar zijn of gespoten terug komen.
Om aan de achterkant maar deze keer te beginnen is te melden dat we een ‘nieuwe’ aanzuigbuis hebben. Het was een lastige klus omdat er van origine een knik in hoort te zitten en onder de wagen vandaan moet komen. Dat is gelukt en zo goed als klaar.
Ook de pompruimte is zo goed als klaar. Al het houtwerk zit er weer op en staat in de grondverf, rood of grijs. De binnenkant van de pompruimte wordt grijs en de buitenkant uiteraard rood. Ook is de eerste bedrading voor de achterlichten aangebracht.

Dan vervolgens de achteropbouw. Daar is op de afdekplaat na al het hout vervangen, afgeplamuurd, afgekit en in de grondverf gezet. Ook de grote binnenkast die vanuit de manschappencabine te bereiken is staat in de grondverf. Divers materiaal wat in deze ruimtes hoort zoals slangenbruggen, slangenhaspels, een brandblusser met houder is opgeknapt en klaar.

De treeplankkasten aan beide zijden staan ook dik in de grondverf. Zowel de binnen- als buitenkant. Nu alleen nog wat latten voor de scharnierende kleppen aanbrengen en houten blokken voor het materiaal, dan zijn de bakken klaar.

De manschappenruimte is ook aardig aangepakt. Zo was alles al geschuurd maar nu staat alles in de grondverf. Is er een nieuwe bodem gemaakt onder de voorste zitplaatsen, zijn er diverse nieuwe plankjes op maat gemaakt en vast gezet door onze eigen timmer Willem.

Waren voor de vakantie de deuren al helemaal in de brandweerrode kleur gespoten, zo heeft onze huisschilder daar handmatig niet gemeentewapens en letters op gezet. Echt vakmanschap.
Nu is hij bezig met de 6 luiken, waar ook met de hand, de diverse in het vak aanwezige goederen waren, en worden, geschilderd.
Van dezelfde deuren is het houtwerk gladjes geschuurd en in 3 lagen vernis gezet. Zo kan het er straks weer jaren tegenaan.

Aan de voorzijde is niet zo veel te melden. Het chroomwerk komt volgende week terug uit Polen. De kentekenplaat houder aan de voorzijde is onder handen genomen en 2 nieuwe kentekenplaten worden gemaakt. Aan de motor zelf is niet veel gedaan.

Ook kwam een oud Voorschotense brandweerman nog met diverse oude relikwieën zoals een koperen blussertje, een koperen zuigkorf, lectuur en een stok waar vermoedelijk een oude lantaarn op hoort. Helemaal zeker is dat niet. Mocht u het wel weten dan horen wij dat graag. Een foto hiervan treft u bij de fotoserie aan.
Tot zover weer alle werkzaamheden van de afgelopen 2 maanden. Volgende maand weer.