Menu

Museumvrijwilligers uit Wassenaar op bezoek

01-03-2011

Op maandag 21 februari was er bezoek uit Wassenaar. Een delegatie (oud)brandweerlieden kwam een kijkje nemen hoe wij als stichting de restauratie aan gepakt hadden en nog doen. De bezoekers waren allen lid/medewerker van het brandweermuseum Wassenaar. Een van de weinige brandweermusea die Nederland rijk is. Veel mensen weten niet eens dat onder in het Raadhuis de Paauw te Wassenaar, vlak bij de voormalige oude brandweerkazerne, een museum is ingericht.

Bij binnenkomst werden wij blij verrast met een emmerspuit van brons. Een echt ouwetje om het zo maar te zeggen. Het lijkt een soort veredelde fietspomp. Je zet het zuig/pers gedeelte in een emmer en begint te pompen, via een slangetje komt er dan uit. Erg leuk en deze krijgt zeker een mooi plekje op onze Spuit.
Naast de emmerspuit zijn er ook contacten gelegd en zijn we gevraagd om in de toekomst een uitwisselingsprogramma of samenwerkingsverband met tentoonstellingen aan te gaan. Dat zit in de pen en dat lijkt ons een goed en leuk idee. Het is niet de bedoeling een gerestaureerd in een kazerne te laten staan maar meer om er iets mee te gaan doen.
Daarnaast kan je ook andere wegen aanboren om aan spullen te komen die niet echt makkelijk meer te verkrijgen zijn zoals linnen slangen. Ook daar wordt aan gewerkt en we wachten af.

Aanleiding van het bezoek was de aankoop van 2 oude brandweervoertuigen van het merk International. Een materieel – gereedschapswagen en een autoladder. Ook deze voertuigen zijn aan een restauratie toe en daarom werd bij ons gekeken wat voor ruimte wij nodig hebben om onze restauratie te volbrengen. Zo heb je ruimte nodig voor opslag van oud en gerestaureerd materiaal, het voertuig zelf, voorraad van materiaal zoals hout, verf, aluminium en dergelijke. Een koffiehoek en een toilet zijn natuurlijk ook wenselijk. Al met al heb je gauw een behoorlijke ruimte nodig om een beetje goed uit te voeten te kunnen.

Na een rondleiding door 3 aanwezige restaurateurs, wat dat zijn we na 1,5 jaar denk ik wel, en veel informatie opgenomen en gefotografeerd te hebben vertrok de delegatie weer naar Wassenaar.