Menu

Afbouw 'Spuit 41' begonnen

07-04-2011
Het 1e kwartaal van 2011 zit er al weer op en dus tijd voor een terugblik op de maand maart. Ook deze maand is er weer veel gebeurt op het gebied van restaureren en allerlei andere inkopen voor Spuit 41.
We beginnen net als vorige maand met de deuren. Op het beslag na zijn er 2 deuren helemaal klaar. Alle rubbers en het houtwerk zijn weer gemonteerd en de verwachting is dat we deze maand klaar zijn met de deuren. Dat is mooi want dan kunnen we weer op andere projecten storten.

Ook de achteropbouw heeft het nodige ondergaan. Als eerste komen we terug op de zuigbuizen. Daarvan was het touwwerk niet goed ‘opgedroogd’ om het maar zo te zeggen. Met 2 man is het touw opnieuw maar dan strak om de buizen heen getrokken zonder het verder los te halen. Resultaat was dat we per buis 7 meter touw over hadden.
Al het houtwerk is in de voorlak gezet door onze brandweerschilder. Ik mocht niet vragen of hij kwam verven maar of hij kwam schilderen. Het resultaat is dan ook meer dan goed te noemen. En dat alleen nog maar voor een voorlak.
Hierna is er bijvoorbeeld weer een aluminiumrand aan de bovenzijde van het voertuig aangebracht. Precies zo als het vroeger ook was. Op de opbouw komt ook nog een strip rondom en aan de achterzijde komen nog houten strips maar daarover volgende maand meer.

Dan is er hard gewerkt en vaak in moeilijke standjes aan de bedrading in de dichte bakken. Alle bedrading is vernieuwd aangelegd en in sokken gedaan om het er oud uit te laten zien. Ook de oude lampen zijn weer hergebruikt. De drukschakelaars die als contact dienen zijn wel vervangen.
Dan de ladder. Die is helemaal klaar voor ‘gebruik’. Alsof hij nieuw is geworden staat hij te wachten om op het ladderrek geplaatst te worden. Twee laklagen, nieuwe schroeven en moeren hebben hem weer een nieuw uiterlijk gegeven.

Vorige maand ook gemeld was dat onze brandweer timmerman begonnen was met het plafond van de manschappenruimte. Ook een hele klus omdat het geen maatwerk maar vakwerk is. Alle panelen moeten een voor een nagemaakt worden. Daar waar het hout gebogen was zijn nu 2 lagen aangebracht voor de stevigheid.

Van de kleine slangenhaspels die in de zijbakken komen te hangen was begin januari het te verchromen metaal weg gebracht om opnieuw te verchromen. Dit is ook in maart klaar gekomen en is reeds op de haspels weer terug aan gebracht. Ook deze zijn nu helemaal klaar op de slangen na. Ophangbeugels voor de haspels zijn in de maak.
Er is ook bijna een einde gekomen aan de opknapbeurt van de grote haspel aan de achterzijde. De wielen waren al klaar en nu is het metaal ook in de rode aflak gezet. In april zal het geheel in elkaar gezet worden.

Dan hebben we ook weer de nodige oude brandweer spullen gekregen van onze vrienden uit Wateringen. Een rieten zuigkorf, linnen slangen, een minimax blusser, slangophouders en nog enkele goederen komen zeer van pas op ons voertuig. Waarvoor nogmaals onze dank.
Niet geheel onbelangrijk was ook de overgang van de website ‘op eigen benen’. Per 1 april zijn we immers niet meer op brandweervoorschoten.nl te vinden en hebben we onze eigen site. Volmedia of wel Voorschotenonline.nl kwam hierover een item opnemen welke te vinden is onder de knop filmpjes. In de toekomst hopen we meer filmpjes te maken en toe te voegen. Ook Twitter is een mogelijkheid waaraan we denken. Andere ideeën zijn ook welkom.
Laat u gerust ook in ons gastenboek een berichtje achter wat u van ons restauratieproject vindt.
Tot volgende maand.