Menu

Luiken terug van weg geweest.

12-05-2011
Na een welverdiende voorjaarsvakantie vakantie en na het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding is het weer tijd om een update te schrijven over de maand Mei.
Het mooie weer doet de restaurateurs weer goed en wordt er met regelmaat gewerkt aan ‘Spuit 41’. De restauratie gaat met langzame schreden vooruit. Het opbouwen duurt langer dan het afbreken. Belangrijk is nu dat het casco goed in de lak wordt gezet en netjes wordt afgewerkt voordat het nodige al klaar liggende materiaal op de Spuit gemonteerd kan worden. Dat zijn we dan ook aan het doen en deze maand hopen we het verfwerk klaar te hebben zodat we met de bovenkant van de auto kunnen beginnen.

Nu dan het werk van de maand April.
Als eerste is het fantastisch om te melden dat na vele aankopen van koperen handspuiten we in de kazerne Voorschoten nog een originele handspuit aan troffen in het magazijn. De handspuit komt exact overeen met die in de filmpjes te zien zijn.
Het opknapwerk aan de achterhaspel is zo goed als klaar en hij zit grotendeels al weer in elkaar. Het rood en zwart ziet er weer prachtig uit. Deze maand zal de haspel zeker klaar komen en in een later stadium bepalen we hoe hij achter op de Spuit gemonteerd gaat worden.
Dan zijn er ook nieuwe staanders gemaakt en gespoten voor de 2 kleine haspels die aan de zijkant in het voertuig komen. De haspels waren al helemaal klaar. Als de ruimtes afgelakt zijn kunnen ook deze haspels definitief op hun plek geplaatst worden.

Dan het aparte verhaal van de deuren. Daar is echt veel werk in gaan zitten maar ze zijn nu dan eindelijk klaar. Met name het vervangen van de raam geleiders en raamsnorren, dat deel waar het raam langs omhoog en omlaag gaat, was een lastige klus. Ook het vervangen van 2 plexiglas ramen voor nieuwe glazen ramen was niet makkelijk. Zodra het verantwoord is zullen de deuren afgehangen worden op hun oorspronkelijke positie.

Nadat vorige maand de nieuwe bedrading voor de kastverlichting is aangebracht zijn ook de oude lichtarmaturen weer deels aangesloten. Alleen nog nieuwe 6 Volts lampjes plaatsen en dan hopen dat ze het weer doen.
Ook is er weer een kleine voortgang aan de pomp. De firma Pretec heeft voor ons een 4-tal nieuwe stukken buis gemaakt met tapeinden en koperen sokken daarop. Nu alleen nog 4 bronzen koppelingen bemachtigen en de persbuizen van de pomp is gereed.

Aan de achteropbouw is ook het nodige gedaan. Allereerst is de opbouw in een rode voorlak gezet. Volgende week komt hier nog een voorlaklaag over heen en dan 2 aflaklagen. Dan staat het hout voorlopig goed in de lak. Dit alles wordt met de hand geschilderd door onze brandweerschilder Danny.
Na de eerste voorlak zijn er zoals voorheen nieuwe aluminiumstrips en half ronde latten aan- en opgebracht aan de achteropbouw. Dit werd grotendeels gedaan om de kieren tussen de houtverbindingen af te dichten. Deze strips zijn inmiddels in een primer gezet anders hecht de voorlak niet.

Als laatste melden we deze maand dat de luiken weer terug zijn van weg geweest. De schilder die voor ons de gemeente logo’s op de voorportieren heeft gezet heeft ook de luiken voorzien van een nieuwe verflaag en nieuwe teksten. Het resultaat ziet u in de fotoreportage.

Tot zover weer de maandelijkse update. Uiteraard volgende maand weer meer belangrijk nieuws. Dat kan ik u nu al vertellen. Kijkt u ook even op onze nieuwe pagina met filmpjes. De bedoeling is dat u daar bewegend een kijkje kunt nemen tijdens, over en van de restauratie.