Menu

Zomer update

01-08-2011

Eigenlijk was het de bedoeling u na de zomervakantie weer op de hoogte te brengen van het laatste klusnieuws. Maar er valt nu toch al het een en ander te melden. Schreef ik in juni over voor en tegenspoed, ook nu is dat het geval. In het onderstaande stuk leest u alles over een klein brandje wat gewoed heeft in onze klushal. Vandaag gaan we met de verzekering de schade opnemen. Daarover later meer.

Ondanks dat de vakanties bezig zijn is er toch nog lekker doorgewerkt aan de Spuit. Meldde ik vorige maand dat op de kleine luiken de tekst verkeerdom was aangebracht, nu is al te melden dat onze schilder dit met vakkundige hand heeft over gedaan en de luiken al weer zijn aangebracht.
Ook de grote luiken zijn nu helemaal afgemonteerd en klaar om weer definitief op zijn plek terug te keren. Een lastige klus omdat de maatvoering van de luiken niet verandert is en het (nieuwe) houtwerk natuurlijk her en der wel wat millimeters afwijkt van vroeger. Maar daar hebben wij onze timmerman voor met zijn welbekende oog.

Al eerder klaar waren de kleine slanghaspels. Omdat de ruimte waarin deze horen toch al klaar was, zijn deze aangebracht op hun definitieve plek. Zo krijgt de Spuit steeds meer zijn oude look terug van wat het moet gaan worden.

Omdat de treeplanken met de luiken bijna klaar zijn is ook begonnen met het afwerken van het hout met aluminium. Welliswaar met een iets kleiner motiefje, wel hetzelfde, dan voorheen, maar wel nieuw. Ook de aluminium afwerkstrips waren aan vervanging toe en zijn nieuw.

Vorige maand waren al de bedrading en de klokken uit het dashboard gehaald en opgeknapt. Dan moest ook het dashboard en het schutboard zelf nog geschilderd worden. Dat is ook al gebeurt. Veel twijfel was er over de kleur van het dashboard. De een zei dat het rood moest worden en de ander dat het origineel groen moest blijven. Om het originele karakter te behouden is er toch voor groen gekozen.

In de manschappencabine is al het houtwerk klaar. De afwerking of afdichting van het plafond moet nog even wachten omdat het slangenrek en het ladderrek op het dak eerst gemonteerd moet worden voordat het plafond definitief dicht gaat. Afgelopen week heeft het slangenrek er al op gezeten om te kijken of en waar er probleempjes waren. Op een enkele plek was dit het geval waardoor het slangenrek er weer af is gehaald.

Dan ook nu weer goed en slecht nieuws over de spatborden. De voorspatborden waren klaar maar bij het inladen stootte men van 1 spatbord een stukje af waardoor deze opnieuw gedaan moet worden.
Van de achterspatborden is het verhaal bekend. Een klein brandje heeft beide spatborden ernstig aangetast. Van een spatbord is het blanke staal weer zichtbaar geworden. Naast de spatborden moet de grill en de ventilatorvin opnieuw gespoten worden.

Over 4 weken meer nieuws over de restauratie.