Menu

stichting 'Spuit 41' heeft nieuwe aanwinst

01-08-2011

Nieuwe aanwinst zult u denken daar hebben wij niets over gelezen. Dat klopt ook want het was allemaal nog niet helemaal zeker of de aanwinst er zou komen.
Maar eerst even dit. Al enige maanden zijn er besprekingen gaande binnen de regio Hollands-Midden over het hoe en wat om te gaan met historisch brandweermaterieel binnen de regio. Dat is geen eenvoudige opgave omdat er helemaal nog niets geregeld was. Alles van de grond af aan opbouwen dus. Zo ook enkele oprichtingsvergaderingen waarin een en ander van de bedoelingen werd uitgelegd aan de korpsen. Zo ook een inventarisatie van het historisch materieel in de regio. Daar blijkt nog al het een en ander te staan.

Ook in Voorschoten. Naast onze 'Spuit 41' staan er in de kazerne van de brandweer 2 antieke handbrandspuiten en diverse antieke en oude brandweer gebruiksartikelen zoals helmen, blusemmers, een brandbel en veel meer. Omdat de stichting tot doel heeft 'Spuit 41' voor het nageslacht te behouden, kwam de gedachten naar boven om ook het in de kazerne aanwezige historisch materieel onder te brengen in de stichting. Dit materieel behoort nu toe aan de gemeente Voorschoten maar de 'onderhandelingen' hierover met de gemeente zijn inmiddels gestart.

Dan was er ook nog het verhaal dat de firma van der Valk ooit bij de Zilverfabriek een oude handbrandspuit had staan. Gesprekken hierover met de firma van der Valk leidde uiteindelijk tot de komst naar Voorschoten van deze handbrandspuit. Op maandag 18 juli is hij per trailer vanuit Hengelo naar Voorschoten gekomen. Daar stond deze en meer materiaal afkomstig uit Voorschoten opgeslagen.

Helemaal verrast waren wij dat het niet een soortgelijke spuit was als die in de kazerne, maar het is een oude motorspuitaanhanger (MSA). Iets heel anders dus maar wel ontzettend leuk. Is het weer wat anders. Ook deze spuit is voorzien van een V8 motor en een bronzen pomp. De banden zijn uitgedroogd en één eer van is zelfs lek waardoor verplaatsing lastig is. Het houtwerk is vergaan en het metaal zal ook een grondige opknapbeurt goed kunnen gebruiken. Voorlopig staat hij opgeslagen want eerst wordt 'Spuit 41' opgeknapt. De MSA is een later project.