Menu

Klein vakmanschap

13-11-2011

De maand November is al weer bijna halverwege en er is nog geen tijd geweest om terug te kunnen blikken op de maand Oktober. Dit had onder andere te maken met de voorbereidingen voor de oprichting van de regionale stichting historisch brandweermaterieel Hollands-Midden. Een uitgebreid verslag leest u ook op deze website en een videoverslag onder het kopje films.

Dan snel over naar de restauratie. Onze timmerman heeft niet stil gezeten. Het meeste houtwerk zit of hangt er in. Het plafond is dicht en de afdeklatjes zijn inmiddels allemaal aangebracht. Zo klaar zelfs dat alle sin de beits staat. Naast het plafond zijn ook de banken in de jachtlak gezet om onze huisschilder de mogelijkheid te bieden daar handmatig weer de cijfers op terug aan te brengen.

Dan is er ook al druk gepolijst. Gelukkig hebben we daar een machine voor ter beschikking want handmatig is dat nauwelijks te doen. Als nieuw komt het er uit te zien. Zowel het bronswerk als de sirene die weer helemaal glimt. Een kleine elektrische controle op de werking was positief.

Heel veel handwerk is er verricht op onderdelen die straks in het overtuig komen te liggen. Diverse kleine hulpmiddelen als een kraansleutel, zadelhouten, houten blok voor de sirene, hakbijl zijn opnieuw geverfd. Nieuwe pedalen zijn geplaatst. Het luchtrooster aan de voorzijde is terug gezet en het dashboardkastje zit op zijn plaats. Ook zit er nieuw band op de motorkap om beschadigingen te voorkomen. Allemaal veel tijdrovend werk maar we doen het met plezier en vakkundigheid.

Tevens is er besloten om de oude bedrading van de bobine naar de verdelerkap en de bougies te vervangen. Ook is er een nieuwe bobine met bobinehuis besteld om te voorkomen dat we in de toekomst onderweg niet stil komen te staan. Als dit allemaal binnen en gemonteerd is kan het starten van de motor beginnen. De uitlaat komt er deze maand nog onder. Daarna kan, als alles naar behoren werkt, ‘de neus’ terug geplaatst. Een spannende tijd dus. We houden u op de hoogte.