Menu

Als een zonnetje

20-12-2011

Het heeft even geduurd maar na vele jaren van stilstand was het op maandagavond 19 december zover dat de motor van Spuit 41 gestart kon gaan worden.
Na weken van voorbereiding, bestellen, wachten en monteren van de gereviseerde bobine, het bobinehuis en alle andere benodigde onderdelen was het aan Albert onze monteur, Anton onze restauratiebegeleider en Fred de oud ondercommandant en oud eigenaar van Spuit 41, om de motor aan de praat te krijgen.

De verwachtingen onder de leken waren gespannen want je weet nooit wat er mis kan gaan of niet doet. De ervaren mensen onder het belangstellende gezelschap waren positiever. Zo’n motor is bijna niet kapot te krijgen en start altijd zei men.
Albert nam plaats achter het stuur en moest vanwege het ontbreken van de schakelbak, de koppeling ingetrapt houden om niet door de hele hal te scheuren.

Er waren slechts 2 pogingen nodig om de motor direct te laten lopen. Als je maar weet wat je doet en moet doen tenminste. Dat wisten de 3 heren. Als een zonnetje liet de motor van zich horen. Zelfs geen vonkjes die boven de bougies zichtbaar waren maar wel een hoop rook. Een lekkage riep ik direct maar dat was natuurlijk , als leek te voorbarig want het bleek water en verf te zijn. Na enige tijd was dit over.

Dan toch maar even de motor uit zetten want de koeling, die was er nog niet. Even de radiateur aansluiten en volgooien met water. Dat dit niet zo eenvoudig is voor een monteur met een brandslang was te zien. Deze taak maar even overgenomen van hem.
Dan opnieuw starten en wat langer laten lopen of alles echt goed werkt en er geen onoverkomelijke problemen opdoemen. Gelukkig bleek dit niet het geval. Voor alle zekerheid zal de radiateur wel nog een keer afgeperst worden om te kijken voor eventuele lekkages. Omdat de radiateurvin er niet op zat werd het water in de radiateur niet gekoeld. Dus hier konden we ook niet al te lang mee door blijven gaan. Na een paar flinke dotten gas gegeven te hebben werd de motor uit gezet.

Wat een fantastische avond voor diegene die er waren en aan de auto gewerkt hebben. Nu kunnen we er naar toe werken dat ‘de neus’ er weer op komt zodat Spuit 41 steeds meer af komt.
Streefdatum om Spuit 41 klaar te hebben en te presenteren is eind april 2012. Houd u dus onze website in de gaten.

Hier ziet u de voorbereidingen 's-middags.

Hier ziet u een filmverslag van de voorbereidingen en het starten. (Foto en filmbureau Wilco Devilee)

Hier ziet u een filmverslag van de voorbereidingen en het starten. (VOLnieuws)