Menu

2011 Fanatastisch afgesloten

03-01-2012

Het jaar 2011 had voor alle restaurateurs van ‘Spuit 41’ op 19 december niet beter kunnen eindigen met het starten van de motor. Hoe dit gebeurde kunt u lezen in het artikel ‘Als een zonnetje’ en horen op het tabblad Filmpjes.
Helaas kan de voorzijde nog niet afgemonteerd worden omdat de radiateur nog niet gereviseerd is. Om er zeker van te zijn dat deze helemaal waterdicht is, zal hij onder druk bekeken worden op lekkages. Daarna zal hij gelijk een mooie zwarte afwerklaag krijgen.

Daarnaast is er ook natuurlijk aan de rest van de Spuit gewerkt. Zo is in het manschappengedeelte naast de liggende diamantplaat, de zogenoemde schopplaten vast gezet. Deze strips waren al voorgeknipt en zijn ook met een hard aluminium rand afgewerkt. Om te voorkomen dat het liggende plaatwerk tijdens het instappen beschadigd wordt, is er net als vroeger een aluminium strip op gemonteerd.
Op de hoeken van de bank moesten ook nog wat spleten worden afgeplamuurd en geschilderd worden om mooie rondingen te krijgen.

Ondertussen was enkele weken daarvoor al een bestelling gesplaatst voor onderdelen echter bleek de bobine en het bobinehuis slecht leverbaar. Na wat mailtjes over en weer naar de importeur, is het deze maand toch gelukt om een gereviseerd exemplaar binnen te krijgen. Nieuwe bobines worden niet meer gemaakt, dit in tegenstelling tot vele andere onderdelen.

Dan wordt het soms even zoeken of er nog iets op te knappen valt. Zo waren de scheppen en rieken nog niet behandeld met vernis en RX10, een anti roest middel. Deze kunnen er ook weer jaren tegen.

Afgelopen week heeft onze timmerman zijn werkterrein verlegd naar de voorzijde om daar de voorbereidingen te treffen om de spatborden straks terug te kunnen plaatsen. Hiervoor heeft hij de beugels en tussenschotten al geplaatst.

Een kort maar niet minder lezenswaardig stukje deze keer.
Volgende maand zeker meer gedetailleerd restauratienieuws.