Menu

Winteronderhoud Dodge brandweer Noordwijk

19-02-2012

De brandweer Noordwijk beschikt ook over een oldtimer brandweerwagen van het merk Dodge. Deze is en wordt grotendeels onderhouden door P. Steenvoorden. Zo ook deze winter is er weer een en ander aan gesleuteld om de auto voor het komende seizoen op de weg te houden.

Zo heeft hij een huisschilder, een medewerker van schildersbedrijf Maasmond, bereid gevonden om de letters op de deuren opnieuw aan te zetten. Dit is een klusje voor een echte vakman. De resultaat is er danook weer naar.

Door de firma Hogervorst uit Noordwijkerhout is er een nieuwe startaccu van 6 volt, 150 ampere gesponsord. Ook zijn de accukabels vernieuwd door dikkere waardoor er minder weerstand is. De startmotor draait nu wat 'spontaner' rond en slaat de motor nu beter aan. Tevens wordt de laatste hand gelegd aan een extra zekeringskast onder het dashboard. Aan deze zekeringskast zijn nu (bijna) alle stroomgebruikers van de opbouw aangesloten. Een weetje voor de techneuten, bij de Dodge zit de + (spanning) aan de Massa (chassis).

Aan de as die van de voorbouwpomp afkomstig is, is een tandwiel gemonteerd. Aan de motor (krukaspoelie) is eenzelfde as gemaakt met een tandwiel. Beide tandwielen worden verbonden met een dubbele ketting en de aandrijving van de pomp is een feit. Deze constructie heft de spanning in de aandrijfas op en kan een paar graden verschil opheffen. Inmiddels is de as afgemonteerd en heeft de pomp een uur proefgedraaid en het werkt goed! Ook hier kan er tijdens een evenement weer water verpompt worden.

BRON: P. Steenvoorden