Menu

Spuit 41 klaar voor de toekomst

24-04-2012

29 Vrijwilligers hebben er 2250 uur hard aan gewerkt en dat werk heeft alles bij elkaar ruim 2,5 jaar geduurd maar op vrijdag 20 april, was het dan zo ver. De restauratie van Spuit 41 is klaar en de wagen is weer inzetbaar. Niet bij brand maar wel voor feesten en partijen.

In de brandweerkazerne werd de brandweerwagen uit 1935 officieel onthuld door beschermheer burgemeester Staatsen. Met sirene, toeter en rook, wel nep gelukkig, stond Spuit 41 te glimmen na de onthulling.

In 1935 werd het chassis, een Ford V8, in Amerika gemaakt en in Voorschoten in gebruik genomen als vuilniswagen. In 1941 werd de auto omgebouwd tot brandweer wagen en heeft tot midden jaren '70 dienst gedaan. Daarna raakte de auto in verval totdat hij in 2009 door de vrijwillige brandweer werd gevonden in Rijen. Spuitgasten Jos van den Berg, Rob van Leeuwen en Kees van Paridon onderhandelden over de prijs en haalden het, toen nog een wrak, naar Voorschoten.

Sponsoring

En daar begon de restauratie. In een loods van de familie Van der Valk in het Roucooppark, die belangeloos ter beschikking werd gesteld. Toen startte ook het zoeken naar sponsors. “Ongelofelijk veel hulp hebben we van iedereen gehad”, vertelt Jos van den Berg. “Niet alleen in de vorm van geld maar ook materialen en kennis. Zonder iemand te kort te doen wil ik een aantal mensen bedanken: de hulp van Anton van Egmond is onontbeerlijk geweest. Onder zijn leiding is Spuit 41 echt in oude staat teruggebracht.
Frans van der Hoeven tekende voor het vele schilderwerk en Albert Steinebach heeft alle bedrading vervangen.
Fred en Ed Schilthuizen leverden de materialen en het spuitwerk.
Hans van Engelen zorgde voor de koffie. De firma Hameetman sponsorde de verzekering en Edwin van Leeuwen leverde de verf. De gemeente heeft een jaarlijkse bijdrage geleverd. En dan alle vrijwilligers die uren gewerkt hebben: zonder jullie was het niet gelukt!” Alle sponsors kregen 'Spuit 41' in glas gevat aangeboden.

Cultureel erfgoed

Burgemeester Staatsen prees de teamgeest van de vrijwilliger brandweer. “Wat jullie voor elkaar hebben gekregen is ongelofelijk, werkelijk een metamorfose. Het zegt heel veel over ‘onze’ brandweer. Natuurlijk zijn jullie tegenwoordig regionaal maar Voorschoten heeft het toch nog steeds over ‘onze’ brandweer. Heel blij dat Spuit 41 weer in Voorschoten is.”
Jan Kranenburg, voorzitter van de Stichting Historisch Brandweermateriaal Hollands-Midden: “Er is veel meer oud materieel in de regio dan wij denken. Dat moeten we behouden en onderhouden.” De Stichting, waarbij ook Stichting 'Spuit 41' is aangesloten, gaat op tournee. Zo zijn ze op 9 mei in Reeuwijk en op 12 mei in Hillegom. Daar kan iedereen de oude materialen bewonderen. Dit is cultureel erfgoed en daar moeten we zuinig op zijn.”

Huren

Vanaf nu kan Spuit 41 ingehuurd worden. Voor trouwerijen, kinderpartijtjes, jubilea, toertochten, open dagen of voor foto- en filmopnames. Voor informatie, mail naar webmaster@spuit41.nl. Jos van den Berg deed tijdens de opening dan ook een oproep. En die werd gelijk ingevuld. John Kriek van het gelijknamige aannemersbedrijf stortte €1000,- in de kas. Wie volgt??

BRON: VOLnieuws.nl