Menu

'Spuit 59' in aantocht ????

23-06-2012
Nu het restaureren van ‘Spuit 41’ is afgerond, zijn diverse brandweermannen in een zogeheten gat gevallen. Een klein gat weliswaar want er is sinds de ‘oplevering’ op 20 april jl. een hoop gebeurt en gedaan rondom de Spuit.
Zo hadden we in het begin last van lekkende waterpompen, een lege accu, een droge benzinepomp en een niet goed functionerende dynamo. Een groot deel van deze problemen zijn met behulp van het Ford museum uit Hillegom verholpen.

Naast deze narigheid waren er ook zat leuke momenten. Van deze activiteiten staan op onze website filmpjes zoals het lentetreffen aan het Valkenburgse meer, 85 jaar brandweer Hillegom, opening tentoonstelling Reeuwijk en een huwelijksvoltrekking.
Dit was zo kort na de oplevering erg leuk om te doen en we hopen in de toekomst dit te kunnen blijven doen.

Wellicht zal dat gaan gebeuren met 2 autospuiten. Ja u leest het goed want we waren al op het spoor van NOG een oud Voorschotens brandweervoertuig. Het gaat hier ook om een Ford, type 40 benzine. Beter bekend als Ford Thames Trader. Dit voertuig stamt uit 1959 en er is verder weinig over bekend. Het gewicht is 5615 kg, breedte 227 cm en de wielbasis 350 cm.

Het voertuig is ooit verkocht aan de ANWB die vroeger aan de Donklaan gevestigd was. Vanwege de gevaarzetting in de panden, veel papier, houtzagerij voor inbouw van Wegenwachtvoertuigen en dergelijke was ooit een bedrijfsbrandweer actief. Toen de Thames Trader afgeschreven was, is het voertuig geschonken aan de ANWB. Daar heeft men later nog jaren plezier van gehad.

Inmiddels is de Ford Thames Trader de regio uit gegaan net zoals ‘Spuit 41’dat was maar hebben wij het getraceerd in Brabant. Daar staat hij in de open lucht (dood zonde) te wachten op …… Ja wie zal het zeggen, wellicht op ons. Binnenkort zal een bezoek worden gebracht om te kijken wat de mogelijkheden zijn om dit voertuig ook eventueel aan te schaffen.

Om alvast een vooruitblik te geven is in mei een oud brandweerman, die daar in de buurt aan het werk was, alvast gaan kijken hoe het voertuig er bij stond. Dat wisten we toen nog niet. Op bijgevoegde foto’s ziet u de huidige staat. Zodra wij meer nieuw hebben, hoort u dat.