Menu

Opening tentoonstelling 'Voorschoten in vuur en vlam'

22-04-2013

Op zaterdagmiddag 20 april was het na maanden van voorbereiden dan eindelijk zover dat de tentoonstelling 'Voorschoten in vuur en vlam', brandweer van toen en nu, geopend kon worden burgemeester J. Staatsen.

Dat we dit als brandweer niet onopgemerkt voorbij konden laten gaan was ons al snel duidelijk. Voorafgaand aan de opening reden dan ook een 4-tal historische brandweer voertuigen uit Leiderdorp, Woubrugge, Katwijk aan zee en Voorschoten, met sirene door een groot deel van het dorp. Velen kan dit niet ontgaan zijn.

Zowel burgemeester J. Staatsen als de voorzitter van het bestuur museum Voorschoten de heer H. Wijckerheld Bisdom reden in het voertuig van Voorschoten mee. Zoals een van hen zei:"Alsof een jongensdroom in vervulling ging".

Na drie kwartier arriveerde de stoet in het centrum en reed via de Voorstraat naar de Schoolstraat, waar het museum gevestigd is. Om het winkelend publiek duidelijk te maken waarom er zoveel sirenes waren, werden er flyers uitgedeeld. In de Schoolstraat stonden velen de stoet al op te wachten.

Eenmaal binnen sprak de heer Wijckerheld Bisdom zijn waardering uit voor allen die de tentoonstelling tot stand hebben weten te brengen. Het is een mooie expositie zo vond hij.
Burgemeester Staatsen benadrukte nogmaals dat het niet alleen de spullen zijn die de brandweer maken tot wat ze zijn maar ook de mensen die het uitvoeren, dag en nacht, 24/7. Niet alleen brand behoort tot de taak van de brandweer maar ook hulpverlening in de ruimste zin van het woord. Van bomen zagen tot ernstige ongevallen in het verkeer.

De officiŽle openingshandeling bestond uit het aanzwengelen van een handsirene en werd benadrukt met een toost in de vorm van een toepasselijk drankje genaamd Fireman.

Hierna werd door een ieder onder het genot van een hapje en een drankje uitgenodigd de tentoonstelling te bewonderen.

Museum Voorschoten is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur. De tentoonstelling loopt tot en met 16 juni.