Menu

Gebruik geen Chinese rommel als oplader

22-11-2017

Verbazing alom over de waarschuwing van de Nederlandse brandweer vandaag: laat je telefoon of tablet 's nachts niet aan de lader hangen. Want: dat doen we toch allemaal? Hoe moet het dan wel? Drie vragen.

We mogen onze telefoon dus niet meer 's nachts aan de lader hangen?
Dat is inderdaad een slecht idee, zegt ook Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die vorig jaar onderzoek deed naar de veiligheid van usb-laders in Nederlandse winkels. Het advies: ,,Lees altijd de gebruiksaanwijzing van een toestel en hou je daaraan'', aldus Mastenbroek. ,,Daar staat vaak gewoon in dat je je telefoon na het laden uit het stopcontact moet halen. Doe dat dan ook.''

Wat moeten we dan wel doen?
Gebruik de lader die bij je product geleverd is. ,,We raden sowieso aan om geen laders uit landen van buiten de EU te kopen, want je hebt dan geen garantie dat ze aan de Europese veiligheidseisen voldoen'', zegt Mastenbroek. Dat is ook het advies van Olaf van Miltenburg van techwebsite Tweakers.net: ,,Hou het bij originele houders, koop geen Chinese rommel.’’ Via webshops kunnen controles omzeild worden, dus heb je meer kans dat je een goedkoop maar onveilig exemplaar in huis haalt.

Maar als ik een lader heb met een keurmerk en hij hoort bij mijn toestel, dan mag ik er toch van uitgaan dat die veilig laadt – ook een hele nacht?
Je kunt er dan inderdaad wel van uitgaan dat hij aan de Nederlandse en Europese veiligheidseisen voldoet, maar het risico van 'overladen' bestaat ook bij deze gecertificeerde producten. Overladen wil zeggen dat een oplader maar stroom blijft geven aan het apparaat, ook al is de batterij helemaal vol. Daar kan zo’n apparaat dus van in brand vliegen. Niet doen dus, en al helemaal niet je telefoon onder je kussen leggen als je slaapt.

BRON: AD.nl, 7 november 2017