Menu

Brandweer en politie trainen in Alphen met honden voor jaarwisseling

22-11-2017

Om goed voorbereid de jaarwisseling in te gaan, krijgen politieagenten van de eenheid Den Haag en brandweerlieden samen een training vol vuur en vuurwerk voorgeschoteld in Alphen.

Bij die oefening worden studenten van het ROC ingezet, die zich als relschoppers mogen gedragen. Agenten, brandweerlieden en leden van de Mobiele Eenheid worden bekogeld met houten blokken en vuurwerk.

,,We trainen ieder jaar voor oud en nieuw”, zegt Joop Bregman, oefenleider en pelotonscommandant van de eenheid Den Haag, de regio waartoe ook Alphen en Gouda behoren. ,,Een oefenlocatie vinden is heel moeilijk. We moeten er vuur kunnen maken en de boel moet kapot mogen. Nee, het wordt er niet mooier op.”

Vuurwerk
Op het terrein van de voormalige betonfabriek aan de Staalweg in Alphen is die plek nu gevonden. Dinsdag 12 en woensdag 13 december wordt daar getraind. Publiek wordt op afstand gehouden. Op beide dagen zijn er ongeveer 175 personen actief, de helft zijn brandweerlieden en politieagenten, de andere helft zijn de belagers. Ook worden zo’n twintig politiehonden ingezet. ,,De training is onder meer bedoeld om die honden weer even aan vuurwerk te laten wennen.”

Bovendien wordt de brandweer voorbereid op rellen. ,,We trainen ze om op te kunnen treden in situaties waarbij ze vroeger weggingen. Toen hadden ze de juiste middelen niet. Vloog er een steen tegen een brandweerauto, dan ging het raam aan diggelen. Nu willen we de brandweer zo prepareren dat ze blijven.” Volgens Bregman is de samenwerking tussen brandweer, politie en Mobiele Eenheid uniek in Nederland. Het Haagse team heeft vorig jaar in Den Haag een soortgelijke oefening gehouden ter voorbereiding op de jaarwisseling. De multioefening is niet zonder gevaar, geeft de oefenleider aan. ,,Er worden houten blokken naar ons gegooid en er ontploft vuurwerk in de groep. Dat is ME-werk.”

In een bericht aan omwonenden meldt de politie dat de training overlast kan veroorzaken. ‘Doel van deze oefening is om te trainen op de samenwerking tussen politie en brandweer en zodoende goed voorbereid te zijn op allerlei scenario’s tijdens de jaarwisseling van 2017-2018. Wij doen dit mede om uw veiligheid tijdens de jaarwisseling te kunnen waarborgen’, staat in de brief.

De oefeningen op 12 en 13 december zijn van 14.00 uur tot 21.00 uur. Voor de oefendagen is bij de gemeente Alphen een vergunning aangevraagd.

BRON: AD.nl, 20 november 2017