Menu

Nieuws

Brandweermuseum Voorschoten

18-02-2019

Binnenkort 'opent' in de brandweerkazerne van Voorschoten een heus museum. De afgelopen jaren heeft de stichting 'Spuit 41' Voorschoten zoveel oud brandweermateriaal verzameld, ontvangen en aangekocht dat daarvan een klein museum kan worden ingericht.

Een enthousiaste club is al enige weken bezig om de voormalige ademluchtwerkplaats om te toveren tot een brandweermuseum.

De bedoeling is dat we naast kinderpartijtjes ook scholen en andere belangstellende groepen voorlichting kunn ...

Lees verder ...

Buiten speeldag 9 juni 2016

12-12-2018

Buiten speeldag 2016, Willem de Zwijgerlaan, Voorschoten. Voor het 3e achtereen volgende jaar was de stichting aanwezig met een spuitspelletje voor de jeugd. Dat het animo steeds groter wordt bleek wel uit het feit dat er van 14.00 - 16.15 uur doorlopend kinderen het spelletje gedaan hebben. Het was weer een groot succes dit jaar met prachtig weer.

BRON: ...

Lees verder ...

112 dag Haaglanden, 2018

26-09-2018

Vroeger kon men jaarlijks naar het politie en brandweerfeest op het Malieveld te Den Haag. Dat was in de wijde streek bekend. Veel ouders met kinderen kwamen daar op af. Totdat men besloot om onbekende reden dit festijn te stoppen.

In 2015 was weer een editie wat leek op dit feest in het Zuiderpark.
2 Jaar later had men het al weer grootser en ruimer opgepakt en op ingezet. Er stonden op diverse locaties in het Zuiderpark groepjes van diverse brandweer, politie, ambulance, defensie, Koni ...

Lees verder ...

Nieuwe Dobbewijk, samen bereikt

18-08-2016

Voorschoten – 17 jaar is er over gepraat, gesteggeld, plannen gemaakt en verworpen maar nu is de Dobbewijk bijna aan het einde van de herinrichting. Vrijdagmiddag werd onder het motto ‘Nieuwe Dobbewijk, samen bereikt’, de rondrijroute officieel geopend.
En eigenlijk is het helemaal geen rondrijroute want aan het einde van de Industrieweg moeten auto’s draaien. Ook de vrachtwagens. “Maar dat kan makkelijk”, zegt projectleider Ruud van der Mark. “Het is hier 7.20 breed, ges ...

Lees verder ...

We hebben een 'nieuwe' MSA

04-05-2016

Ja, u leest het goed. De stichting is in het bezit gekomen van MSA uit 1956. Hoe we dat zo zeker weten is vanwege het feit dat er een VW Kever motor in ligt waarop een type- en voertuig identificatie nummer op zit.
Naar verluidt hebben deze MSA's dienst gedaan bij de PTT destijds en daarna zijn er enkele bij Defensie terecht gekomen ten behoeve van bosbranden. Zeer handog, niet zwaar en gekoppeld achter een Landrover een ideale combinatie.

Een kennis van de stichting had de Landrover gek ...

Lees verder ...

De laatste stand van zaken

02-05-2016

De MSA is zo goed als af. Laatste 'grote' project is de motorkap. Door omstandigheden is deze nog niet af. Privé zaken gaan voor zullen we maar zeggen.
De motorkap is nog een heel karwei. De oude was geklonken dus wilde de restaurateur ook dat de nieuwe geklonken moest worden. Wel zo fraai natuurlijk voor een MSA uit 1955.
Tot op heden hebben we ook geen chassisnummer of iets dergelijks gevonden. Kennelijk was dat vroeger niet noddzakelijk. Gewoon iets bouwen en draaien met die hap.Lees verder ...

Hoe is het met de MSA?

10-03-2016

Voor degene die niet de You Tube filmpjes hebben gezien of op andere wijze iets gehoord dan wel gezien hebben van het restauratie verloop, hier een verslag over de laatste maanden.

Het laatste verslag was alweer van juli 2015. Eigenlijk veel te lang geleden maar het is niet anders. Daarom nu een korte maar complete update van de laatste verrichtingen.

De opbouw is echt begonnen na de zomer. Veel onderdelen zijn opnieuw gespoten of geverfd en al dan niet vervangen voor nieuwe onderdelen. ...

Lees verder ...

Verrassend model

29-02-2016

Afgelopen weekend werd ik blij verrast met een mailtje. Normaal gesproken ben of word ik daar niet 'opgewonden' van maar van dit mailtje werd ik dat wel.
De begeleidende tekst vertelde in het kort dat iemand een schaal model had gemaakt van 'Spuit 41'. Daarbij waren enkele foto's gevoegd.

Natuurlijk wilde ik daar meer van weten want hoe komt iemand er toe om deze na te maken en waarom. Dus zo gezegd en zo getikt ontving ik onderstaande uitleg met nog meer foto's.

Allereerst iets over ...

Lees verder ...

Afscheid juf Nella, Gevers Deynootschool

04-11-2015

Woensdag 28 oktober, een dag met een lach en een traan, ik nam afscheid van groep 1b, ouders, school,collega's. Na 33 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben is het tijd voor andere zaken. Eén van de belangrijkste redenen is de a.s geboorte van onze kleinzoon in Engeland. Met een beetje last van een kriebelende buik reed ik deze morgen naar collega Joke en daar moest ik maar wachten op de dingen die zouden gaan gebeuren. Dat is heel lastig hoor, de regie niet hebben! Ik hoorde een sirene, ...

Lees verder ...

Opbrengst oldtimerbelasting valt tegen

12-10-2015

De belasting op oldtimers levert veel minder inkomsten op voor de Staat dan aanvankelijk was begroot. Verwacht werd dat 137 miljoen euro zou binnenkomen, maar het blijkt om hooguit 50 miljoen euro te gaan. De oppositie in de Tweede Kamer is teleurgesteld, meldt Het Financiële Dagblad.

De vrijstelling op jonge klassiekers werd per 1 januari 2014 geschrapt om misbruik van de oldtimerregeling aan te pakken. Veel eigenaars van oldtimers hebben hun auto geschorst of geëxporteerd.

CDA-T ...

Lees verder ...

Oldtimerdag Voorschoten

17-09-2015

Een heel druk bezocht weekend van Voorschoten en met name de oldtimerdag op de Voorstraat. Dit is het algemene beeld waar de meeste deelnemers en de bezoekers van het oldtimer evenement het over eens waren.

Naast de inmiddels bekende aanwezigheid van Spuit 41 waren er ook de oldtimers uit Noordwijk en Katwijk. Respectievelijk een Dodge en DAF. Veel oldtimers waaronder voertuigen en brommers, waren al rond 10 uur op pad gegaan voor de gebruikelijke puzzeltocht. Vanaf 12 uur stroomde de Voors ...

Lees verder ...

Kunst en oude ambachten

17-09-2015

Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal staan. Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht samenkomen.
Zo begint de tekst van het thema Open Monumentendag 2015. Dit was ook de reden dat de gemeente Katwijk aan de stichting historisch brandweer materiaal Katwijk had gevraagd om ook hun deuren 'open te zetten'.

In navolging daarvan kwamen diverse andere voertuigen en materiaal na de Schoolst ...

Lees verder ...

SAR-dag 2015

17-07-2015

De jaarlijkse Search And Rescue dag van de Katwijkse reddingsbrigade 2015, vond dit jaar plaats op 9 juli. Wederom op de vernieuwde boulevard van Katwijk nabij het witte kerkje. Dat het programma veel omvattend was bleek wel uit het de vele activiteiten en demonstraties. Ook de stichting Historisch Brandweer Materiaal Hollands Midden (SHBHM) was daarbij met vele voertuigen aanwezig.

Al in vroege vrije uurtjes werd er verzameld bij de oude brandweerkazerne van Katwijk aan de Schoolstraat. Di ...

Lees verder ...

Houtwerk

17-07-2015

Ja, er zit ook nog houtwerk aan de MSA. Niet zo heel veel maar toch genoeg om daar de timmerman mee te belasten. De 2 onderkasten waren helemaal verrot en de stalen constructie waar deze op zaten is reeds vervangen. Hoe de kasten precies in elkaar gezeten hebben, wordt nog even puzzelen maar daar komen we wel uit. En wat er in gezeten heeft, daar komen we waarschijnlijk niet achter en blijft het gissen. De 'oude' indeling bracht ons niet op ideeën. Daar gaan we zelf maar een nuttige indeling ...

Lees verder ...

Een wijs besluit

16-07-2015

Nu het chassis weer deels 'bedekt' is met de motor en de pomp is de opbouw van de MSA eigenlijk weer begonnen. Ondertussen waren al vele andere onderdelen onder handen genomen door deze te schuren, polijsten of machinaal te borstelen zodat er weer een mooie handmatige spuitlaag opgezet kon worden. Voor het ene onderdeel kan dat makkelijker dan het andere vanwege de conditie van het, meestal, staal/ijzer.

Zo zijn de uitlaten van bijzondere vorm. Deze constructie is zo apart dat namaken veel ...

Lees verder ...

Motor en pomp terug op het chassis

15-07-2015

Het is al weer even geleden maar soms gaat de tijd zo snel voorbij en ontbreekt vaak dezelfde tijd om een stukje te schrijven over de voortgang van de restauratie. De laatste keer schreef ik dat we naar een nieuwe motor gezocht moesten zoeken. Wat is het dan fijn om connecties te hebben in de branche van oldtimers.
Het was op 23 maart dat de tijd rijp was om zowel de motor als de pomp terug te plaatsen op het chassis. Zoals hiervoor al geschreven is, had het chassis een flinke opknapbeurt ...

Lees verder ...

Wilhelmus E3 kampioen

27-04-2015

Op zaterdag 25 april 2015 was het de dag van de waarheid voor de voetballers van Wilhelmus E3. De kampioenswedstrijd was aanstaande. Op sportpark Westvliet werd gestreden tegen Leidschenveen E1. Als het team zou winnen had men voor de jongens een verrassing in petto. Een rondrit met Spuit 41.

Nadat het eindsignaal had geklonken bleek een 10-1 overwinnig genoeg voor het kampioenschap. Een verslag leest u op de website van Wilhelmus .

Vanaf het sportcomplex werd koers gezet naar het cent ...

Lees verder ...

Terug plaatsen PTO

02-04-2015

Bij de aanschaf van 'Spuit 41' troffen wij een versnellingsbak aan die zogezegd 'hoog op de poten' stond. Al snel bleek dat dit een bak was met een PTO (power take off). Dat betekend dat je via je versnellingsbak een ander mechanisme kan inschakelen om, in geval van een brandweerwagen, een pomp aan te drijven. Dat gebeurt tegenwoordig nog steeds op dezelfde manier. Nu echter allemaal elektronisch.

Helaas bleek dat de PTO uit de versnellingsbak was gehaald en dus niet werkte. Jammer, maar ge ...

Lees verder ...

Ander onderhoud aan de MSA

02-04-2015

Naast de grote onderdelen die het nodige onderhoud vroegen, is er aan de vele andere kleine en minder kleine onderdelen ook hard gewerkt om deze spuit klaar te krijgen. Immers moeten alle vervangbare onderdelen er al op zitten voordat het chassis gespoten gaat worden.

Zo heeft collega Ron voor wat staal gezorgd waarop de bakken onder het chassis komen en een nieuwe beugel voor de zuigbuis. Brandweerboer Leo heeft dit weer netjes voor ons vast gelast.
Ook zijn door mezelf de persleidingen ...

Lees verder ...

Ook de pomp in de revisie

24-03-2015

Niet alleen de motor omhelst een forse revisie maar de pomp moest er ook aan geloven. Uiteraard werden eerst alle meters, stangen en dergelijke los gekoppeld van de bronzen pomp. Een heel gewicht ook die met behulp van een motor takel van het chassis is gelicht
Dat de pomp ook wat onderhoud nodig heeft bleek wel omdat de zogeheten waaier niet handmatig meer rond te krijgen was.

Met iets meer dan geringe kracht is later de het pomphuis los gekomen van het draaiende gedeelte. Hierin zit de ...

Lees verder ...

Motor in de revisie

24-03-2015

Het is alweer ruim een jaar geleden dat er geschreven is over de restauratie van de MSA Zilverfabriek Voorschoten. Hoe dat komt? Te druk met andere dingen en van alles en nog wat.
Dat er niet geschreven is wil niet zeggen dat er niet door gewerkt is dat jaar. Allerminst om maar zo te zeggen.

Laat ik beginnen over de motor. We wisten dat de motor jaren buiten had gestaan zonder bougies en dat een en ander vast kon zitten. Vol goede moed werd de motor uit elkaar gehaald. Eerst kwam er uit ...

Lees verder ...

Dag van de brandweergeschiedenis

15-03-2015

Rode brandweerauto's op een 'static show' voor Raadhuis de Paauw, een grote informatiemarkt in de spiegelzaal en tenslotte vier lezingen in de raadszaal, de Dag van de brandweergeschiedenis werd uitgebreid en feestelijk gevierd in Wassenaar.
Coördinator Kees Plaisier van het Wassenaarse brandweer museum had met zijn medeorganisatoren echt weer alles uit de kast getrokken om zijn passie, hobby en missie weer onder de aandacht van een groot publiek te kunnen brengen.

Brandweervoertuigen u ...

Lees verder ...

Spuit 41 schiet Sinterklaas weer te hulp

07-12-2014

Afgelopen vrijdag was het weer 5 december en traditie getrouw brengt Sinterklaas aan zoveel mogelijk scholen een bezoek. Om bij de scholen te komen maakt de Sint gebruik van zijn ouwe vertrouwde paard Americo. Maar dat is ook maar een paard en heeft ook wel eens wat.

Op donderdagavond belde de paarden Piet naar de stichting 'Spuit 41' met het verzoek ons alvast klaar te maken voor het geval Americo niet meer over de daken en straten kan om de kinderen te gaan bezoeken. Dit was voor ons geen ...

Lees verder ...

'Spuit 41' in een strip gevangen

26-10-2014

Op zondag 24 augustus was er een ongewone opening van de tentoonstelling 'Brandweer in stripverhalen' in het brandweer museum van Wassenaar. Striptekenaars Eric Heuvel (o.a. van De Ontdekking, January Jones) en Martin Lodewijk (o.a. van Agent 327) zaten op het bordes van raadhuis 'de Paauw' een tekening te maken van de Wassenaarse Magirus autoladder uit 1931 en van een andere oldtimer te wetende Voorschotense 'Spuit 41' uit 1935.

Naar aanleiding daarvan was de tekening van Martin Lodewij ...

Lees verder ...

75 jaar brandweer Valkenburg

26-09-2014

Flyers uitdelen op de Paardenmarkt, met een brandweerkwis en een kleurbouwplaat voor de knutselaartjes in de hand de scholen bezoeken. Interviews geven met kleine en grote dagbladen uit de omgeving. Op deze manier werden alle inwoners van Valkenburg uitgenodigd om naar de open dag te komen. En dan afwachten hoeveel verjaardagsvisite uiteindelijk komt...

...Veel!
Enthousiaste kinderen die hun ingekleurde brandweerauto komen inleveren voor een stoere bouwplaat van een echte tankautospu ...

Lees verder ...

21e Old timerdag Voorschoten

18-09-2014

Direct na de old timerdag van Alphen was het zondag 14 september ook weer old timerdag in Voorschoten. Voor de 21e keer al weer en daar is men trots op in Voorschoten. Dit evenement is onderdeel van het alom bekende 'Weekend van Voorschoten' waarin het bol staat van de activiteiten. Gevolg is dat, als het weer mee zit, er volop publiek op af komt uit de hele regio. Zo ook afgelopen zondag, het weer zat mee dus ..... Over publiek was er dan ook niet te klagen.

Voorafgaand aan de show van de ...

Lees verder ...

32e Old timerdag Alphen aan den Rijn

18-09-2014

Op zaterdag 13 september was het weer een drukte van belang in Alphen aan den Rijn. De 32e old timerdag vond plaats en voor het eerst waren bijna alle historische old timers van de brandweer regio Hollands Midden aanwezig. Alleen Leiderdorp was er niet. Op het Rijnplein was plaats gemaakt voor met name de handspuit van Bergambacht die voort getrokken door een paard was aangekomen. De uit 1900 stammende handspuit trok weer veel bekijks en er werd druk gepompt om water aan de straal te krijgen. ...

Lees verder ...

MSA ontmanteld

29-01-2014

In het vorige verslag berichten wij dat de MSA van locatie verandert was en dat er een plan de campagne gemaakt zou worden om ook deze restauratie tot een goed einde te kunnen brengen. Want dat is tot slot altijd het streven van de stichting 'Spuit 41' om van een historisch voertuig weer een rijdend/werkend museumstuk te maken.

Van het plan de campagne is nog weinig terecht gekomen want na een zeer korte bestuursvergadering zijn we begonnen met het ontmantelen van de MSA.
Inmiddels dr ...

Lees verder ...

Motorspuit aanhanger naar 'nieuwe' lokatie

26-12-2013

Zoals velen waarschijnlijk nog weten hebben wij enkele jaren geleden, in augustus 2011 om precies te zijn, een motorspuit aanhanger (MSA) geschonken gekregen van de firma van der Valk. Dit exemplaar stond bij een vestiging in Hengelo was eigenlijk gedoemd om tot schroot te eindigen.
Tot dat wij als stichting 'Spuit 41' er lucht van kregen en deze MSA naar Voorschoten wilde halen. Dat doe je niet zo maar en eventjes daar gaat wat onderhandeling aan vooraf.

Er was genoeg reden om de MSA bi ...

Lees verder ...

Pieten rijden met de brandweer in Voorschoten mee

06-12-2013

Dat pieten van alle markten thuis zijn, bewijst deze foto weer. In Voorschoten reden een paar Zwarte Pieten mee op de brandweerauto en er mochten ook enkele kinderen instappen. Afgelopen weekeinde was het Pietenweekeinde en de pietermannen zetten het centrum op stelten.

Zaterdag konden kinderen meedoen met een workshop taai taai poppen versieren en belangstellenden konden gratis bungeejumpen op het Treubplein. Sinterklaas bracht ook een bezoek op uitnodiging van de Centrumondernemers. Z ...

Lees verder ...

Man met illegaal zwaailicht gepakt bij Roelofarendsveen

18-11-2013

Een 24-jarige automobilist uit Rotterdam is zondagavond op de rijksweg A4 bij Roelofarendsveen aan de kant van de weg gezet, omdat hij rondreed met een blauw zwaailicht op zijn voertuig.
Daar had de bestuurder geen vergunning voor. Het kenteken van de auto stond niet op naam van de politie.

Eerder op de avond waren er al klachten binnengekomen over de Rotterdammer, toen hij met zwaailicht over de rijksweg A13 bij Delft reed en daar gevaarlijk rijgedrag vertoonde.
Het zwaa ...

Lees verder ...

Asbest vrij bij grote brand in Deil

18-11-2013

In het Gelderse Deil staat vandaag een loods met oldtimers in brand. Bij de grote brand komt asbest vrij, zo meldde de brandweer. Een aantal omwonenden is verzocht om naar binnen te gaan en ramen en deuren gesloten te houden.
Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand. De oorzaak is nog niet bekend.

Onderzocht wordt hoe ver het asbest zich heeft verspreid. Vermoedelijk zijn er vooral deeltjes neergekomen in een naastgelegen weiland.

BRON: AD.nl, 18 november 2013.

DEIL - In ...

Lees verder ...

100.000 Bezoekers

09-11-2013

Op 1 september 2006 is de website, van toen nog de brandweer Voorschoten, gelanceerd tijdens het weekend van Voorschoten. Burgemeester Staatsen verrichtte de handeling door de website op de vrijwilligers markt op de zoeken. Sindsdien zijn er al meer dan 100.000 bezoekers geweest. De teller is er pas later op geplaatst maar desalniettemin is het sinds de officiële telling dan bijna zover.

De verwachting is dat dit op maandag 11 november zal plaats vinden. We kunnen helaas niet zien wie dat ...

Lees verder ...

Historische auto's arriveren bij veiligheidsexpo P!T

26-10-2013

Veiligheidsexpo P!T in Almere verwelkomt donderdag 32 historische voertuigen. Het gaat vooral om brandweerwagens en oude politieauto's bij. Deze worden met een kraan over het Schipperplein getakeld.
De grote operatie is rond 7 uur begonnen en duurt de hele dag.

In het voormalige pand van Dooworld komt een permanente expositie over de veiligheidsdiensten in Nederland. De collecties van het Brandweermuseum en het Politiemuseum verhuizen hiervoor naar Almere. In maart volgend jaar mo ...

Lees verder ...

Oldtimerdag Voorschoten

21-08-2013

De Voorschotense Oldtimer Vereniging (V.O.V.) organiseert op zondag 15 september de 20ste Oldtimerdag Voorschoten. Op deze dag zijn weer de meest mooie en bijzondere klassieke voertuigen (auto’s, motoren en bromfietsen) te bewonderen. Maak ook een ritje mee in een oude stadsbus waarin je je vijftig jaar terug waant in de tijd. Heeft u een oldtimer en wilt u deze dag meebeleven, meldt u zich dan zo spoedig mogelijk aan (liefst voor 7 september) via de website van de V.O.V. (www.vovnieuws.nl ...

Lees verder ...

Open dag kazerne Voorschoten

30-05-2013

Op zaterdag 8 juni a.s. organiseert Brandweer Hollands Midden, kazerne Voorschoten een open dag. Rondom de kazerne aan het Burgemeester van der Haarplein kunnen jong en oud van 11.00 tot 16.00 uur kennis maken met het werk van de brandweer.

Demonstraties
Tijdens de open dag worden er diverse demonstraties gegeven. Zo kan het publiek zien hoe de brandweer een brand blust en een auto open knipt om een bekneld persoon te bevrijden. Naast het blusvoertuig van Voorschoten zijn er diverse ...

Lees verder ...

Opening tentoonstelling 'Voorschoten in vuur en vlam'

22-04-2013

Op zaterdagmiddag 20 april was het na maanden van voorbereiden dan eindelijk zover dat de tentoonstelling 'Voorschoten in vuur en vlam', brandweer van toen en nu, geopend kon worden burgemeester J. Staatsen.

Dat we dit als brandweer niet onopgemerkt voorbij konden laten gaan was ons al snel duidelijk. Voorafgaand aan de opening reden dan ook een 4-tal historische brandweer voertuigen uit Leiderdorp, Woubrugge, Katwijk aan zee en Voorschoten, met sirene door een groot deel van het dorp. Vele ...

Lees verder ...

Geen overeenstemming over oldtimerkwestie

15-04-2013

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de autobranche zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over alternatieven voor de volledige afschaffing van de vrijstelling voor oldtimers van de motorrijtuigenbelasting. De plannen die de branche hiervoor had, waren te duur, laat een woordvoerder van Weekers maandag weten.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de belastingvrijstelling van oldtimers wordt afgeschaft in 2014. Dat gebeurt uit oogpunt van het milieu. In ...

Lees verder ...

Old timer brand uit op N206

14-02-2013

Rond 10 uur zaterdagavond heeft een oldtimer in brand gestaan op de N206 Noordwijkerhout. De brandweer van Hillegom en Noordwijkerhout hebben de brand geblust. De auto is volledig uitgebrand. Volgens getuigen bevond zich in de auto een LPG tank. De N206 is geruime tijd afgesloten geweest.

BRON: District16.nl, 3 februari 2013. ...

Lees verder ...

Trein ramt oldtimer

10-02-2013

PESSE - Een trein heeft op een spoorwegovergang in Pesse (Drenthe) zaterdagavond een klassieke Volkswagen geramd. Die was daar gestrand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Nadat zijn oldtimer vast kwam te zitten op de spoorwegovergang, lukte het de bestuurder zijn voertuig op tijd te verlaten. Kort daarop werd de auto meegesleurd door een aanstormende intercity. Niemand raakte gewond. Tussen Beilen en Hoogeveen was het treinverkeer de hele avond gestremd.

BRON: Telegraaf.nl, ...

Lees verder ...

Weekers wil andere bijtelling personenauto's

19-01-2013

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil de fiscale bijtelling voor personenauto's aanpassen. Hij wil een gestaffelde bijtelling invoeren, zei hij zaterdag in de TROS Autoshow.

Nu is het zo dat iedereen die met een auto van de zaak meer dan 500 privékilometers rijdt, de bijtelling betaalt. Vervolgens maakt het niet meer uit hoeveel privékilometers er mee wordt gereden. Weekers wil daarin onderscheid aanbrengen. Iemand die veel privékilometers rijdt met de auto van de baas, gaat ...

Lees verder ...

Oldtimerclub: Rapport Leefomgeving onjuist

19-01-2013

Nederlandse oldtimers rijden minder kilometers per jaar en zorgen voor minder uitstoot dan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport in augustus meldde. Dat stelt de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC) zaterdag. Zij zeggen zelf onderzoek te hebben gedaan met onafhankelijke deskundigen.

Mede op basis van de informatie van het PBL over de uitstoot van schadelijke stoffen kondigde het kabinet aan over te willen gaan tot volledige afschaffing van de bel ...

Lees verder ...

Piet opgehaald in Kaatsheuvel!

04-12-2012

Een van de Pieten van Sinterklaas heeft de boot naar Voorschoten gemist en reist alleen per fiets van Madrid tot Voorschoten.

In de aula van basisschool de Vos hangt een kaart van Europa waarop zijn reis te volgen was de afgelopen dagen. De school ontving 7 brieven van Piet waar hij in schreef waar hij op dat moment was. De brieven werden gezamenlijk voorgelezen bij de kleuters in de aula. Daarna werd met een vlaggetje op de kaart van Europa geprikt waar de Piet op dat moment was.

Zij ...

Lees verder ...

Pietenweekend in het centrum van Voorschoten

04-12-2012

Afgelopen zaterdag, 1 december, was de eerste dag van het Pietenweekend in het centrum. Tientallen zwarte pieten zijn door Sinterklaas naar Voorschoten gestuurd om er een feest van te maken. En dat lukte prima.

' Spuit 41' , de antieke en gerestaureerde brandweerwagen van de stichting ' Spuit 41' Voorschoten, stond wel enorm in de belangstelling van de Pietjes. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. Met alle kinderen werd gezellig gebabbeld en kilo's pepernoten verdwenen in de jaszakken van ...

Lees verder ...

Sinterklaas naar gemeentekinderen

04-12-2012

Afgelopen woensdag was het feest in het cultureel centrum. De kinderen van de Voorschotense gemeenteambtenaren vierden daar hun Sinterklaasmiddag. Hoewel de Sint op tijd vertrokken was uit Spanje en afgelopen week in de Molensloot aan kwam, was hij toch even de weg kwijt. De wegwijs Piet had een verkeerde afslag genomen en was met Sinterklaas in een verkeerd dorp terecht gekomen.

Er werd met spoed contact gelegd met de brandweer die met alle mogelijke apparatuur op zoek ging naar de Sint e ...

Lees verder ...

Klassiekers mogelijk toch MRB-vrij

10-11-2012

De opnieuw aangestelde Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers is van plan het cultureel erfgoed op autogebied te ontzien en werkt hiervoor aan een regeling.
Bronnen op Financiën bevestigen aan AutoWeek dat de Weekers, zelf eigenaar van een klassieke Peugeot 504, wil dat mensen die nauwelijks de weg opgaan niet worden gefronteerd met MRB.

Nog onduidelijk is op welke manier dit plan vorm moet krijgen, maar het ministerie denkt aan een vorm van de vaak genoemde 60- of 30-dagen ...

Lees verder ...

Feest voor Tim

01-10-2012

Afgelopen zondag was ons eerste brandweer kinderpartijtje. Tim was 5 jaar geworden en dat wilden zijn ouders vieren met een brandweer feestje. Uitermate geschikt daarvoor is onze Spuit om het een extra brandweer tintje te geven. Tim woont in Pijnacker en daar hadden wij gelukkig connecties bij de brandweer. Onze eerste trouwerij was ook dit jaar deels in Pijnacker.

Aangekomen bij Tim wordt ik met ah's en oh's onthaald door alle feestgangers. Wat een mooie auto. Al snel wilden ze alles weten ...

Lees verder ...

Wederom een 1e prijs voor 'Spuit 41'

19-09-2012

Het was even wachten op de uitslag maar vandaag was die er dan. Een 1e prijs in de categorie vracht-, bestel- en stationwagens op de 30e oldtimerdag in Alphen aan den Rijn op zaterdag 15 september jl.
Waarom op woensdag de uitslag? Dat lag aan de deelnemers zelf die voor de prijsuitreiking naar huis waren gegaan. Jammer, achteraf gezien.

Al vroeg in de ochtend van 15 september, het was half 8, reed Spuit 41 naar Alphen aan den Rijn waar deel genomen zou worden aan het groots opgezette o ...

Lees verder ...

1e Prijs voor 'Spuit 41'

09-09-2012

Op een schitterend zonnige na zomerse dag werd op 9 september 2012 alweer de 19e Voorschotense oldtimerdag gehouden.
Het verzamelen van alle oldtimers begon al vroeg bij de Gouden leeuw. En dat de vooraankondiging al aangaf dat aanmelden noodzakelijk was gezien de beperkte hoeveelheid plaatsen, werd al gauw duidelijk toen we het hotel binnen liepen. Een lange rij wachtenden bij de meldtafel.

Al snel bleek dat er, mede vanwege het mooie weer, veel meer deelnemers waren af gekomen op dit ...

Lees verder ...

HELP, sponsoren/geld gezocht!

03-07-2012

Ja, u leest het goed. Hoewel het met de stichting goed gaat na de oplevering van 'Spuit 41', hebben we niet stil gezeten. In het voorgaande stukje kunt u daarover alles lezen. Daar stond ook vermeld dat als er nieuws was over het bezoek aan de Ford Thames Trader, we dit zouden laten weten. Dat nieuws is er en hieronder vertellen we meer over het bezoek.

Op maandag 2 juli hebben we het bezoek gebracht aan de eigenaar van de Ford Thames Trader in Malden bij Nijmegen. Er was reeds eerder al co ...

Lees verder ...

'Spuit 59' in aantocht ????

23-06-2012
Nu het restaureren van ‘Spuit 41’ is afgerond, zijn diverse brandweermannen in een zogeheten gat gevallen. Een klein gat weliswaar want er is sinds de ‘oplevering’ op 20 april jl. een hoop gebeurt en gedaan rondom de Spuit.
Zo hadden we in het begin last van lekkende waterpompen, een lege accu, een droge benzinepomp en een niet goed functionerende dynamo. Een groot deel van deze problemen zijn met behulp van het Ford museum uit Hillegom verholpen.

Naast deze narigheid waren er o ...

Lees verder ...

50 Jaar avond vierdaagse (A4D)

22-06-2012
Dit jaar was een bijzonder jaar voor de organisatoren van de avondvierdaagse van Voorschoten. In 1963 werd namelijk de 1e wandeltocht in Voorschoten georganiseerd door de wandelsportvereniging SVLV vanuit het Bondsgebouw. Riet en Bart Knijnenburg waren en zijn nog steeds trouwe leden van het comité A4D. 95 lopers waren er toen officieel. Alle lopers bij elkaar opgeteld zijn dat er in 50 jaar zo’n 75.000 geweest. Het wandelen werd in de loop der jaren een evenement in Voorschoten dit groter ...

Lees verder ...

Spuit 41 klaar voor de toekomst

24-04-2012

29 Vrijwilligers hebben er 2250 uur hard aan gewerkt en dat werk heeft alles bij elkaar ruim 2,5 jaar geduurd maar op vrijdag 20 april, was het dan zo ver. De restauratie van Spuit 41 is klaar en de wagen is weer inzetbaar. Niet bij brand maar wel voor feesten en partijen.

In de brandweerkazerne werd de brandweerwagen uit 1935 officieel onthuld door beschermheer burgemeester Staatsen. Met sirene, toeter en rook, wel nep gelukkig, stond Spuit 41 te glimmen na de onthulling.

In 1935 ...

Lees verder ...

'Spuit 41'op RDW-keuring

14-04-2012

Enkele weken geleden was er al een afspraak gemaakt bij de RijksDienst voor het Wegverkeer (RDW) te Waddinxveen om een herkeuring te doen aan ‘Spuit 41’. We moesten wel want in de analen (lees: kentekenregister) van het RDW was het kenteken niet meer terug te vinden bleek uit onderzoek. Alle gegevens waren dus verdwenen of zoals mooi gezegd, GESCHOOND.

De afspraak was gemaakt voor 10 april om 09.30 uur, even na de spits. Met 4 man togen we naar Waddinxveen. Twee in de Spuit en twee m ...

Lees verder ...

De aller, aller, aller, laatste update.

12-04-2012

Dit is dan de allerlaatste update van onze restauratie. Een gek idee eigenlijk want het is na zo’n kleine drie jaar een deel van je leven geworden. De Spuit heeft op vele van onze vrijwilligers een behoorlijke impact gehad. Dagen klussen, stukjes schrijven, onderdelen zoeken op internet, bestellen van onderdelen, goederen halen of wegbrengen voor onderhoud of revisie en ga zo maar door. Nu is dan de tijd gekomen om over de laatste maand van de restauratie te schrijven.

Een van de aanpas ...

Lees verder ...

Druk, druk, druk

16-03-2012

Het heeft deze keer wat langer geduurd dan anders met een nieuwe update van de werkzaamheden maar daarvoor is een goede reden. We lopen nu toch aardig naar het einde van de restauratie toe. De werkzaamheden aan het voertuig raken op maar de voorbereidingen voor de presentatie zijn in volle gang en dat vergt ook de nodige tijd, inzet en flexibiliteit van onze partners. Desondanks volgt hier een korte terugblik op februari 2012.

Er is een aanvang gemaakt met de bodemplaat in de chauffeursca ...

Lees verder ...

Fiat old timer in vlammen op

26-02-2012

Even na 13.00 uur kwam er een melding binnen van een autobrand aan de Cobetstraat te Leiden. Het ging hier om een oldtimer, merk Fiat, uit 1983. De brandweer van Leiden-Noord ging er met prio 1 heen. Ter plaatse werd de eerste inzet gedaan met een poederblusser. Voor de brandweer bleef er alleen nog wat nabluswerk over. De auto kan als verloren worden beschouwd.

BRON: district 16.nl, 25 februari 2012. ...

Lees verder ...

Winteronderhoud Dodge brandweer Noordwijk

19-02-2012

De brandweer Noordwijk beschikt ook over een oldtimer brandweerwagen van het merk Dodge. Deze is en wordt grotendeels onderhouden door P. Steenvoorden. Zo ook deze winter is er weer een en ander aan gesleuteld om de auto voor het komende seizoen op de weg te houden.

Zo heeft hij een huisschilder, een medewerker van schildersbedrijf Maasmond, bereid gevonden om de letters op de deuren opnieuw aan te zetten. Dit is een klusje voor een echte vakman. De resultaat is er danook weer naar.

Door ...

Lees verder ...

Wat gaat het ineens hard

08-02-2012
Of het hard gaat. Niet alleen in de afwerking van ‘Spuit 41’ maar ook om ons heen, in de hal waar de restauratie plaats vindt. Bevonden we ons in het begin van de restauratie in een afgescheiden deel van een grote hal, nu is de tussenmuur weg gebroken en is de ontmanteling van de voormalige showroom ook al begonnen. Er is een grote ruimte ontstaan wat zo z’n voor- en nadelen heeft.
Ondertussen werken alle restaurateurs onverminderd door. Gelukkig kan de kachel het bij stoken in deze ...

Lees verder ...

2011 Fanatastisch afgesloten

03-01-2012

Het jaar 2011 had voor alle restaurateurs van ‘Spuit 41’ op 19 december niet beter kunnen eindigen met het starten van de motor. Hoe dit gebeurde kunt u lezen in het artikel ‘Als een zonnetje’ en horen op het tabblad Filmpjes.
Helaas kan de voorzijde nog niet afgemonteerd worden omdat de radiateur nog niet gereviseerd is. Om er zeker van te zijn dat deze helemaal waterdicht is, zal hij onder druk bekeken worden op lekkages. Daarna zal hij gelijk een mooie zwarte afwerklaag krijge ...

Lees verder ...

Een bijzonder 2012 toegewenst

03-01-2012

Het bestuur van de stichting 'Spuit 41' Voorschoten wenst iedereen een bijzonder 2012. Bijzonder omdat dit jaar de restauratie van onze brandweerwagen uit 1941 ten einde komt.

Momenteel zijn we 26 maanden aan het werk. De vele nog niet getelde uren aan vrije tijd tellen we aan het einde pas bij elkaar.
Dan willen we ook niet vergeten alle door de diverse sponsoren geschonken giften, werkruimte, geleverde materiële en immateriële goederen, ondersteuning en veel meer. Zonder al deze sp ...

Lees verder ...

Als een zonnetje

20-12-2011

Het heeft even geduurd maar na vele jaren van stilstand was het op maandagavond 19 december zover dat de motor van Spuit 41 gestart kon gaan worden.
Na weken van voorbereiding, bestellen, wachten en monteren van de gereviseerde bobine, het bobinehuis en alle andere benodigde onderdelen was het aan Albert onze monteur, Anton onze restauratiebegeleider en Fred de oud ondercommandant en oud eigenaar van Spuit 41, om de motor aan de praat te krijgen.

De verwachtingen onder de leken waren ...

Lees verder ...

De winter staat voor de deur

08-12-2011

De winter staat voor de deur maar wil nog niet echt door drukken. Gelukkig maar want dat is goed te merken in de werkplaats. De kachel, die het vorig jaar nog prima deed, wil niet meer ‘starten’. Vermoedelijk zit er wat vuil in de gastoevoer. Daartegenover staat dat een deel van een scheidingswand met de buurman er uit is gehaald. Zodoende kunnen we daar de kachel aan zetten als we aan het werk zijn en wordt het toch nog een beetje aangenaam.
Het gevolg is dat de hal groter is geworden ...

Lees verder ...

Klein vakmanschap

13-11-2011

De maand November is al weer bijna halverwege en er is nog geen tijd geweest om terug te kunnen blikken op de maand Oktober. Dit had onder andere te maken met de voorbereidingen voor de oprichting van de regionale stichting historisch brandweermaterieel Hollands-Midden. Een uitgebreid verslag leest u ook op deze website en een videoverslag onder het kopje films.

Dan snel over naar de restauratie. Onze timmerman heeft niet stil gezeten. Het meeste houtwerk zit of hangt er in. Het plafond i ...

Lees verder ...

Oprichting stichting historisch brandweer materieel Hollands-Midden een feit

12-11-2011

Vandaag, 12 november 2011, was het zo ver dat de stichting Historisch Brandweer Materiaal (kortweg SHBHM) is opgericht. Na vele maanden van voorbereiding door de werkgroep historisch erfgoed, waar in de loop der tijd ook vele enthousiaste brandweerlieden met historisch materiaal in bezit, kwam er een eind aan hun werkzaamheden. Locatie van de officiele oprichting was Ter Aar bij notariskantoor Kroes & Partners.

Vanuit Voorschoten namen wij als stichting de ‘blauwe Spuit’ uit 1883 mee. ...

Lees verder ...

De herfst tegemoet

06-10-2011
De laatste mooie zomerse nadagen liggen net achter ons en de herfst laat van zich horen. Een goed moment om terug te blikken op de maand September waarin de nodige kleine restauratieklussen een aanvang hebben genomen.
Nu het grote grove werk, op de voorkant na, zo goed als klaar is kan met het in- en opbouwen van de kleine elementen begonnen worden. Dat zijn dingen die altijd meer tijd vergen dan je hoop maar wel noodzakelijk zijn nu ‘Spuit 41’ mooier en mooier wordt. Opvallende opmerking ...

Lees verder ...

Old timerdag 2011

12-09-2011

Voor het 3e achtereen volgende jaar was ‘Spuit 41’ weer present bij de jaarlijkse old timerdag van Voorschoten. Op een of andere manier ben je gedurende het jaar bezig met de old timerdag. Je kan het een streefdatum noemen of een mijlpaal omdat we al 2 jaar aan het restaureren zijn.
Het waren nog even benauwde minuten bij het ophalen van ‘Spuit 41’. Het voertuig is voorzien van een verhoogde schakelbak. Dat komt omdat er een PTO (power take off) tussen is gebouwd om de pomp aan te ...

Lees verder ...

NA-zomer update

05-09-2011
Niet alleen de maand juli is er flink door gerestaureerd aan de Spuit, ook augustus heeft veel voortgang geboekt.
Eerst maar even terugkomend over het brandje van 29 juli jl. De schade aan de getroffen onderdelen spatborden, grill en ventilator bedraagt zo’n 2300,= euro. Iets wat niemand voorzien heeft en een flinke tegenslag is. De zaak loopt nog en hopelijk kan volgende maand gemeld worden hoe een en ander is afgelopen met betrekking tot schadeafwikkeling.
Daar tegenover beter nieuws ...

Lees verder ...

stichting 'Spuit 41' heeft nieuwe aanwinst

01-08-2011

Nieuwe aanwinst zult u denken daar hebben wij niets over gelezen. Dat klopt ook want het was allemaal nog niet helemaal zeker of de aanwinst er zou komen.
Maar eerst even dit. Al enige maanden zijn er besprekingen gaande binnen de regio Hollands-Midden over het hoe en wat om te gaan met historisch brandweermaterieel binnen de regio. Dat is geen eenvoudige opgave omdat er helemaal nog niets geregeld was. Alles van de grond af aan opbouwen dus. Zo ook enkele oprichtingsvergaderingen waarin ...

Lees verder ...

Zomer update

01-08-2011

Eigenlijk was het de bedoeling u na de zomervakantie weer op de hoogte te brengen van het laatste klusnieuws. Maar er valt nu toch al het een en ander te melden. Schreef ik in juni over voor en tegenspoed, ook nu is dat het geval. In het onderstaande stuk leest u alles over een klein brandje wat gewoed heeft in onze klushal. Vandaag gaan we met de verzekering de schade opnemen. Daarover later meer.

Ondanks dat de vakanties bezig zijn is er toch nog lekker doorgewerkt aan de Spuit. Meldde ...

Lees verder ...

BRAND bij Spuit 41

30-07-2011

Afgelopen vrijdag heeft er een klein brandje gewoed in de restauratie werkplaats bij 'Spuit 41'. Oorzaak was het afsnijden van een buis, door de 'buurman', die door de scheidingsmuur liep. Kennelijk is er een vonk of heet stukje ijzer vanuit de naastgelegen hal, via de ijzeren buis op een schuimrubber kussen gevallen waar onze twee gerestaureerde achterspatborden op lagen. Als gevolg van het brandende kussen vatte het beschermende bolletjesplastic, waarin de spatborden verpakt waren, vlam. Vl ...

Lees verder ...

Evenementenkalender toegevoegd aan onze website

25-07-2011

Nu we zo langzaam aan naar de afwerking van Spuit 41 gaan, werd het tijd om ook eens aan een evenementenkalender te gaan denken, zeker nu de aanvragen langzaam op gang beginnen te komen. Op de evenementenkalender zal en zullen zoveel mogelijk onze activiteiten worden weer gegeven. Dat kan zijn op het gebied van old timerdagen, optochten, huwelijken of andere activiteiten.

U kunt, wanneer u een aanvraag wilt indienen, zelf kijken op de gewenste datum of 'Spuit 41' bezet of beschikbaar is voo ...

Lees verder ...

Tegenslagen en voorspoed

25-06-2011
Als je een update van een restauratie zo begint betekend dat meestal niet veel goeds. Maar niets is minder waar. De tegenslagen zijn in verhouding met de vooruitgang eigenlijk weg te poetsten. Gelukkig maar en het blijft tenslotte allemaal maar mensenwerk op vrijwillige basis en dat is waar deze restauratie voor een heel groot deel op gebaseerd is. Onnoemlijk veel vrije uurtjes zitten er al in de restauratie die nu bijna 2 jaar gaande is en het resultaat is steeds meer zichtbaar aan het worden. ...

Lees verder ...

Luiken terug van weg geweest.

12-05-2011
Na een welverdiende voorjaarsvakantie vakantie en na het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding is het weer tijd om een update te schrijven over de maand Mei.
Het mooie weer doet de restaurateurs weer goed en wordt er met regelmaat gewerkt aan ‘Spuit 41’. De restauratie gaat met langzame schreden vooruit. Het opbouwen duurt langer dan het afbreken. Belangrijk is nu dat het casco goed in de lak wordt gezet en netjes wordt afgewerkt voordat het nodige al klaar liggende materiaal op de ...

Lees verder ...

Afbouw 'Spuit 41' begonnen

07-04-2011
Het 1e kwartaal van 2011 zit er al weer op en dus tijd voor een terugblik op de maand maart. Ook deze maand is er weer veel gebeurt op het gebied van restaureren en allerlei andere inkopen voor Spuit 41.
We beginnen net als vorige maand met de deuren. Op het beslag na zijn er 2 deuren helemaal klaar. Alle rubbers en het houtwerk zijn weer gemonteerd en de verwachting is dat we deze maand klaar zijn met de deuren. Dat is mooi want dan kunnen we weer op andere projecten storten.

Ook de ac ...

Lees verder ...

Website 'Spuit 41' officieel van start

01-03-2011

Zoals reeds eerder vermeld zal de website BrandweerVoorschoten.nl per 1 april 2011 niet meer bestaan.

Per heden, 1 maart 2011, zal deze website ook niet meer gevuld worden met informatie. Dit heeft alles te maken met het tot stand komen van de Veiligheids Regio Hollands-Midden.

Weest u gerust want bijna alle informatie die u op de website van brandweer Voorschoten had, treft u nu hier aan. Onder het kopje Brandweer vindt u de informatie over brandweer Voorschoten aan.

Voor vragen, op ...

Lees verder ...

Op rolletjes

01-03-2011

Zoals vorige maand al gemeld is er een aanvang gemaakt met het weer draaiend en rollend krijgen van de portierdeuren. We hebben immers nieuwe raamgeleiders en raamsnorren gekocht. Het blijkt toch niet echt een makkelijke klus om dit voor elkaar te krijgen. Maten die afwijken, diktes zijn afwijkend, materiaal is stugger en al wat meer maar het gaat lukken.
Ook zijn we begonnen met het opknappen van de achterhaspel. Deze zag er best mooi uit maar als de auto gerestaureerd wordt dan nemen we ...

Lees verder ...

Museumvrijwilligers uit Wassenaar op bezoek

01-03-2011

Op maandag 21 februari was er bezoek uit Wassenaar. Een delegatie (oud)brandweerlieden kwam een kijkje nemen hoe wij als stichting de restauratie aan gepakt hadden en nog doen. De bezoekers waren allen lid/medewerker van het brandweermuseum Wassenaar. Een van de weinige brandweermusea die Nederland rijk is. Veel mensen weten niet eens dat onder in het Raadhuis de Paauw te Wassenaar, vlak bij de voormalige oude brandweerkazerne, een museum is ingericht.

Bij binnenkomst werden wij blij ve ...

Lees verder ...

Wij gaan verhuizen!

09-02-2011

Zoals de meeste mensen wel vernomen hebben, is op 1 januari 2011 de Veilgiheids Regio Hollands-Midden gestart. Dat dit veel veranderingen met zich mee zou brengen wisten we wel. Zo ook een eventuele opheffing van de website www.brandweervoorschoten.nl . Deze website zal op den duur verdwijnen omdat de meeste informatie dan te vinden zal zijn op de website van de Veiligheids Regio Hollands-Midden. Toch zijn we van mening dat niet alle informatie verloren kan en mag gaan. Hoe gaan we dit oploss ...

Lees verder ...

Opbouw bijna klaar

02-02-2011

Zo dat gaat snel zult u denken maar niets is minder waar. Na zo’n 1,5 jaar restaureren is de achteropbouw bijna klaar. Al het houtwerk wat verrot was is vervangen en staat goed in de lak. Ook de dakplaat zit er inmiddels op zodat alle kasten weer dicht zijn. Alleen de luiken moeten het geheel nog afmaken. Deze liggen bij een schilder die met precisiewerk de hand geschreven teksten op de luiken weer terug zet nadat ook daar en verse verflaag op is gezet.

Inmiddels is de bedrading in de m ...

Lees verder ...

Rotary onder de indruk van restauratie

14-12-2010

Hoe verrast kan een mens zijn. Het bestuur van de stichting kan u vertellen dat dit zeer verrast kan zijn. Hoe dat kwam?
Op 18 mei 2010 was een reguliere oefenavond ingeruimd voor een bezoek van de rotary Voorschoten-Leidschendam. Een verslag hiervan staat op de brandweerwebsite van Voorschoten. Men was erg onder de indruk van het vrijwilligerswerk.

Afgelopen zaterdag 11 december was er het afscheid van een van onze vrijwilligers. Hans van der Klaauw nam net als 3 andere gewaardeerde ...

Lees verder ...

Uitreiking hoofdprijs

08-12-2010
Afgelopen maandagavond was er de mogelijkheid voor de prijswinnaars, die nog niet in het bezit waren gekomen van hun prijs, om deze op te halen bij de te restaureren Spuit. Dat werd dan ook door diverse winnaars gedaan. Zo ook de hoofdprijs winnares kwam haar prijs op halen die door de voorzitter van de stichting, Kees Paridon, werd uitgereikt. De gelukkige was geen onbekende voor ons want het was de moeder van onze ‘brandweertimmerman’ Willem. Slechts 4 loten had ze gekocht en dan zo’n pr ...

Lees verder ...

Verfwerk

07-12-2010

Ook deze maand is er weer veel en hard gewerkt aan onze inmiddels vertrouwde ‘Spuit 41’. Naast het werk aan de brandweerwagen was daar natuurlijk ook de trekking van de loterij. Het resultaat daarvan en de uitslag leest u op de afdeling loterij. Hier dus weer een update van de vorderingen van afgelopen maand.
Was vorige maand al de aansluiting voor de zuigbuis klaar, nu is hij helemaal klaar omdat de tapeinden er in zitten die er in horen en dus op zijn definitieve plaats kan blijve ...

Lees verder ...

Uitslag loterij

30-11-2010
table#loterij td { padding: 5px ; } tr.even, tr.even td { background-color: #f6f6f6 ; } tr:first-child td, td:first-child { font-weight: bold ; } Eindelijk was het dan zover! Vandaag was de lang verwachte trekking van de loterij. Vele malen heb ik moeten aanhoren wanneer de trekking nu eindelijk was. Maar na een korte maar pittige inspanning van 3 maanden (prijzen regelen, loten bestellen, verkoop van de loten op diverse manieren, nog meer prijzen reg ...

Lees verder ...

Watersportvereniging Voorschoten steunt 'Spuit 41'

31-10-2010

In het kader van het 35-jarig jubileum van de Watersportverenging Voorschoten (WVV) ondersteunt de vereniging de restauratie van de Spuit 41. Een project dat door vrijwilligers van de Voorschotense brandweer wordt gerealiseerd. Hierbij voelen we de verbondenheid. Immers 35 jaar geleden hebben vrijwilligers aan de basis gestaan van onze vereniging door het aanleggen van ruim 200 steigers in de wateren van Voorschoten.
Om deze reden heeft namens de watersport voorzitter Rob Kriek een chequ ...

Lees verder ...

Een 'nieuwe' start van de restauratie

31-10-2010
De vakantie ligt alweer enige tijd achter ons en de restauratie van Spuit 41 is al weer in volle gang. De afgelopen 2 maanden, ja ik heb een maand over geslagen, is er weer hard gewerkt. De start na de vakantie was wat moeizaam omdat de septembermaand voor velen druk is maar een rustige periode breek weer aan zodat de klussers meer tijd hebben voor de restauratie. Naar mate de restauratie ook vordert zie je dat de klus leuker wordt omdat veel dingen definitief klaar zijn of gespoten terug komen. ...

Lees verder ...

Voorschoten gaat brandweermateriaal uitbreiden

20-09-2010

Voor een spoedeischende vergadering was de raad van Voorschoten bijeengeroepen. In behandeling werd gebracht de wenschelijkheid van uitbreiding der reddingsmiddelen van de brandweer. In de vorige ritting was dit punt reeds besproken, maar aangezien in het college van B. en W. geen eenstemmigheid bestond, wenschten B. en W. een uitspraak van den raad.

Daar de nieuwe vuilnisauto binnenkort, wegens benzinegebrek, niet meer gebruikt kan worden, had men bedacht het bovenstuk te verwijderen e ...

Lees verder ...

Een goed begin van het 2e restauratie jaar

17-09-2010

Waren de restaurateurs aan het einde van het 1e jaar driftig begonnen aan het slopen van een oude handkar om van onder andere de wielen een slangenhaspel te maken die achter het voertuig zou komen te hangen, werd de stichting blij verrast met een mail van de stichting Historisch brandweermaterieel (SHB) uit ’s-Gravenhage.
2 Leden van de stichting ‘Spuit 41’ hadden de maanden daarvoor informatie ingewonnen en hadden bezoekjes gebracht bij collega’s die ook een oude brandweerauto heb ...

Lees verder ...

Spuit 41 weer op de oldtimerdag aanwezig

17-09-2010

Na een goed jaar restaureren was voor het tweede achtereenvolgende jaar dat ‘Spuit 41’ aanwezig was op de 17e oldtimerdag van de Voorschotense Oldtimer Vereniging. Helaas konden wij dit jaar nog niet mee doen met de gehele programma inclusief ochtendrit. Eenvoudigweg was onze brandweerauto nog niet rijklaar. Wat wel weer mogelijk gemaakt was, dat we het voorlopige resultaat van de restauratie konden tonen aan het publiek. We hoorden dan ook velen zeggen dat we er vorig jaar toch ook stond ...

Lees verder ...

De prijzenpot

09-09-2010

Middels deze pagina wil ik u op de hoogte houden van de prijzen die er te winnen zijn bij de loterij. De lijst met prijzen is nog niet helemaal compleet omdat er steeds nog ondernemers zijn die benadert worden en/of bezig zijn een passende prijs beschikbaar te stellen.

Alle prijzen zijn gesponsord door ondernemers uit Voorschoten en omgeving. In deze moeilijke tijden zijn wij hen daar dan ook erkentelijk voor anders hadden we deze vorm van geldinzameling niet kunnen doen en had ook de res ...

Lees verder ...

Sponsorloterij ten behoeve van 'Spuit 41'

30-08-2010

De zomer is zo goed als voorbij en de restauratie van ‘Spuit 41’ heeft twee maanden stil gelegen. In september gaan alle restaurateurs er weer met frisse moed tegen aan om de brandweerwagen hopelijk voor de zomer van 2011 af te hebben. Dat is toch wel een beetje de streefdatum die naar boven is gekomen na 1 jaar restaureren.

Desondanks is er nog veel te doen voordat de brandweerwagen klaar is. Het chroomwerk komt binnenkort terug uit Polen, de voorportieren zijn weer voorzien van gem ...

Lees verder ...

We gaan even pauzeren

06-07-2010
De vakanties staan weer voor de deur en wordt het dus tijd om een restauratiepauze in te lassen. Het animo om te klussen nam de laatste weken zichtbaar af. Dat was voorzien in de ruwe planning en we hebben geen verplichte einddatum dat de restauratie klaar moet zijn.
Dat wil niet zeggen dat er de afgelopen maand weinig gebeurt zou zijn. Integendeel is er achter de schermen toch nog zo gaandeweg aardig wat gedaan.

Nadat ‘Spuit 41’ terug was van de spuiterij is er aan de buitenkant n ...

Lees verder ...

Weer een nieuwe fase aangebroken

29-05-2010

Terwijl ik dit schrijf, staat Spuit 41 te drogen in een spuitcabine. Dit omdat we de auto kaal hadden geschuurd en dit niet al te lang zo kan blijven. Er is nu een epoxylaag met grondverflagen op gespoten om invloeden van buitenaf geen kans te geven. Om deze lagen helemaal te beschermen is er één laag rood over heen gegaan. Het resultaat ziet u in de fotoserie.

Natuurlijk is er niet stil gezeten en is nog een flinke klus deels geklaard. De pomp heeft zijn definitieve plaats achter in d ...

Lees verder ...

Het eerste brandweerrood weer zichtbaar aanwezig

23-04-2010
Na vele uren schuren en borstelen op de nodige materialen van ‘Spuit 41’ is het eerste rood al weer zichtbaar aan het worden. Zo is het slangen rek voor de zuigbuizen op het dak zoals hiervoor beschreven behandeld en is af. Alleen de montage op het dak is nog nodig.

Naast het slangen rek is ook het ladder rek bijna af. De latten zijn gebeitst en de metalen onderdelen staan in de lak. Nu nog even in elkaar zetten en ook dit is klaar voor afmontage.

Ook na vele uren borstelen, wellis ...

Lees verder ...

De gang zit er goed in.

31-03-2010

Wat hebben de klussers van Spuit 41 een drukke en vooral intensieve maand achter de rug. Belangrijkste was wel dat de sponsorwerving van start is gegaan en daarbij was de nodige pers aanwezig. Er wordt nog druk gewerkt om de linken te koppelen aan de betrokken filmpjes en krantenartikelen.

Dan weer in het kort, want er valt veel over te vertellen, de werkzaamheden. De bronzen pomp is een lastige klus waar enkele klussers zich in vast gebeten hebben. Maar dat hij straks staat te pronken ac ...

Lees verder ...

Sponsorwerving nu echt begonnen

19-03-2010

Wat een mooie week heeft de stichting ‘Spuit 41’ Voorschoten achter de rug!

Nadat er een afspraak gemaakt was met burgemeester Staatsen, over een datum voor de officiële aftrap van de sponsorwerving, is alles in sneltreinvaart gegaan. Direct na de afspraak ging er een persbericht uit en hing het Algemeen Dagblad aan de telefoon. Ook het Leidsch Dagblad toonde interesse en nam een kort interview af via de telefoon. Op maandag 15 maart verscheen er een groot stuk in de uitgave van die da ...

Lees verder ...

Sponsorwerving officieel van start

09-03-2010

Al enige maanden zijn we bezig met de restauratie van het culturele erfgoed 'Spuit 41'. Hiervoor moest de wagen eerst gedemonteerd worden om alle 'rotte plekken' weg te halen en te vervangen.
De tijd van vervangen is aangebroken en wordt het voor de stichting tijd om de sponsorwerving officieel te starten. Hiervoor is maandag 15 maart a.s. gekozen. Hoe en wat het inhoud leest u in onderstaand persbericht.

Stichting ‘Spuit 41’ druk bezig met renovatie oude brandweerwagen
Burgemees ...

Lees verder ...

Uitslaande brand legt onvervangbare A-Fords in de as

04-03-2010

Het is het einde van de grote liefhebberij van Rijnsburger Piet Glasbergen. Een snel om zich heen grijpende brand, vermoedelijk als gevolg van kortsluiting, legde woensdagochtend vroeg de kas achter zijn huis in de as. In de kas stonden zes onvervangbare A-Fords en zeventien Solexen.

,,Dit gaat me echt heel erg aan het hart’’, zegt Glasbergen. ,,Het waren museumstukken, dat durf ik wel te zeggen. Ik heb er veel prijzen mee gewonnen en dat is nu allemaal over en uit.’’ De Rijnsb ...

Lees verder ...

Kleine stappen vooruit

26-02-2010

Inmiddels zijn we weer 4 weken verder en er is veel en goed nieuws te melden. We beginnen maar met het goede nieuws.

Op dinsdag 16 februari 2010 heeft het College van burgmeester en wethouders van Voorschoten ingestemd met een ingediend voorstel om het ‘cultureel erfgoed’ Spuit 41 te steunen met een mooi geldbedrag. Tevens is daar aan verbonden dat we de komende 5 jaar daarna, jaarlijks een vaste geldelijke bijdrage mogen verwachten.
Wat betekend dat voor de stichting? We hebben e ...

Lees verder ...

Stoffige bende

27-01-2010
Het eerste verslag in het nieuwe jaar. Zoals beloofd proberen we u 1 keer in de maand op de hoogte te houden van de voortgang van de restauratie.
Laten we beginnen bij de voorkant deze keer. Het hele motorblok en de versnellingsbak zijn inmiddels vetvrij gemaakt. Dat betekent dat het gehele chassis plus de motor nu vetvrij zijn en klaar is om in de ‘lak’ gezet te worden maar ……….
Dat zou mooi zijn maar er wordt momenteel nog een hoop geschuurd waardoor de werkruimte een grote st ...

Lees verder ...

‘De wederopbouw’

27-12-2009

Wat nu al! Zult u misschien denken bij het lezen van deze koptekst. Het gaat hard met de restauratie van Spuit 41. Veel handen maken immers licht werk. Zo zijn er de afgelopen weken weer vele handen bezig geweest om de achteropbouw verder af te schuren. Al het houtwerk moet grondig en gladjes worden geschuurd zodat het aflakken en/of spuiten straks 'een fluitje van een cent' is.
Ook is er al begonnen met het ‘roestarm’ maken van het binnenplaatwerk van de manschappencabine door dit ...

Lees verder ...

Het enthousiasme straalt er af.

05-12-2009

Staat er als kop geschreven boven dit artikel. Maar niet van ‘Spuit 41’ want dat is inmiddels een klein hoopje staal aan het worden. We treuren niet want er is de afgelopen weken weer hard gewerkt door de diverse vrijwilligers.
Anton is verder gegaan met het motorische deel en begonnen met het ontvetten. Een hoop oude details kwamen hierdoor naar boven. Veel vet is al van de motor en de andere onderdelen af gekomen waardoor het lijkt alsof de Spuit is afgevallen. Ook de stuurinrichting ...

Lees verder ...

'De kop' is er af

23-11-2009

Na het overbrengen van het voertuig naar de huidige lokatie werd het tijd om zo zachtjes aan te beginnen met het demonteren van Spuit 41.
Op 9 november zijn Kees en Jos voorzichtig begonnen met de achterzijde. Omdat daar de pomp terug komt moeten de zijpanelen en de achterdeurtjes defininitef verwijdert worden. Je merkt aan het loshalen van schroeven en spijkers goed dat je met 'een oudje' te maken hebt. Sommige schroeven breken af bij het draaien, andere zijn weer niet los te krijgen en ...

Lees verder ...

We gaan bijna beginnen!

24-10-2009

Het is een maandje stil geweest rondom 'Spuit 41' maar ik kan u verzekeren dat er een hoop werk gedaan is achter de schermen.
Zo is op 24 september de akte van oprichting ondertekend bij notaris Perez van JUST notarissen waarmee de oprichting een feit was.
Vervolgens was het wachten op de officiële inschrijving bij de Kamer van Koophandel om vervolgens bij de ING een bankrekening te kunnen openen. Ook de inschrijving was snel geregeld en de bankrekening is inmiddels geopend voor alle ...

Lees verder ...

'Spuit 41' volop in het nieuws

19-09-2009

Drukke tijden zijn het voor Spuit 41. Na zijn aankomst werd hij vanuit het dok twee nachtjes gestald om 's-maandags naar zijn tijdelijke plek te worden verplaats. En dan zaterdags weer naar de kazerne om zondag op de old timerdag te staan om vervolgens maandag weer naar de tijdelijke plek terug te gaan. Gelukkig was het erg druk op de old timerdag en heeft de media ook het een en ander opgepikt.

Eerst waren daar Voorschotenonline en Wilco Devilee die de komst van 'Spuit 41' naar Voorsch ...

Lees verder ...

stichting showt 'Spuit 41'

13-09-2009

Onder een bewolkte hemel werd op zondag 13 september Spuit 41 door de personeelsbus van de kazerne Voorschoten naar de Voorstraat gesleept. De brandweerauto komt een week na aankoop nu echt in de publiciteit door tijdens de Voorschotense oldtimerdag op de Voorstraat paraat te staan. Eenmaal een plaatsje gevonden te hebben op de Schoolstraat werd het al gauw druk rondom onze oldtimer. Velen toonde interesse en wilde alles weten over de aankoop, restauratie, het vervoer en onze toekomstplannen. ...

Lees verder ...

'Spuit 41' op de oldtimerdag

10-09-2009

Aanstaande zondag vindt weer de jaarlijkse oldtimerdag plaats in het kader van Het weekend van Voorschoten. Enkele vrijwilligers van de brandweer hadden weken geleden niet het vermoeden, dat ze dit jaar ook op de oldtimerdag zouden staan.

De aankoop van 'Spuit 41' heeft daar drastisch iets aan veranderd. Want wat is nog mooier dan een zojuist aangeschafte brandweerspuit uit het bouwjaar 1935 die jaren in Voorschoten dienst gedaan heeft, te tonen aan de Voorschotense bevolking.

Graag zal e ...

Lees verder ...

'Spuit 41' terug in Voorschoten

10-09-2009

Op 1 september jl. hebben enthousiaste Voorschotense brandweermannen een oude brandweerauto gekocht die in de periode van 1941 tot en met 1978 dienst heeft gedaan in Voorschoten. Het betreft een oude Ford V8 uit het bouwjaar 1935. In de periode 1935 – 1941 was dit voertuig een vuilniswagen van de gemeente Voorschoten.

Op 7 mei 1941 heeft de gemeente de brandweerwagen gekocht voor fl. 15.591,75. Met zijn 8 cylinders bereikt dit snelheidsmonster zo’n 80 km/u. Groot is het aantal zitplaa ...

Lees verder ...

'Nieuwe' tankautospuit brandweer Voorschoten

03-07-2006

Zo rond donderdag 29 juni deden al snel de geruchten de ronde dat brandweer Voorschoten wellicht een 'nieuwe' tankautospuit ging kopen. Niet omdat het huidige materieel afgeschreven is maar een extra voertuig is nooit weg.

Reden voor deze onrust was een antiek exemplaar die bij een plantencentrum op de grens van Voorschoten en Leidschendam te koop stond. Hadden veel voorbij rijdende vrijwilligers het toch goed gezien, was dit niet een oude spuit van Voorschoten uit 1936? Jazeker het was ind ...

Lees verder ...