Stichting 'Spuit 41' Voorschoten

Zoeken

Nederland, Amen 2015

14 juni 2020

Ooit in Orvelte geweest? Wij wel maar daar schoot de schrik mij behoorlijk om het lijf. Vast is er in Orvelte ook een brandweerkorps maar het historisch materieel hebben ze gestald bij het museum aldaar. Een open lucht museum helaas. Achter hekwerk is verscholen een aantal 19e eeuwse handspuiten, vergelijkbaar met dit van Voorschoten. Er staat een mooi schuurtje om heen maar menig brandweerhart gaat langzamer kloppen als je deze ziet. Echt zonde.

Dan de Dobbe. Die hebben wij ook maar dan heel anders. Een dobbe is een aangelegde waterwinplaats zodat men vooral bij huizen met rieten daken voldoende water tot beschikking had.

Dat hebben ze zo wie zo daar wel want overal kom je flinke bordjes met vulpunten tegen.

In een lokaal café had men een oude handbrandspuit wel keurig gerestaureerd. Jammer van die gele slang maar ja je moet ergens mee blussen.

Brandweer Borger doet het veel beter met het historisch materiaal. Een nieuwe kazerne EN een prachtplek ingeruimd voor een echte oldtimer. Zo heb je eer van je werk als restaurateur en het publiek geniet er ook nog van.

Dan had men in Veenhuizen deze jongen nog staan, althans op de openbare weg nabij de gevangenis. Een tankwagen met 15.000 liter water als ondersteuningsvoertuig. In de regio daar zijn 3 van zulk voertuigen wel nodig.

Als laatste het principe van een brandtoren. Hoog boven de bossen zie je heet meeste. Dus diverse torens worden regelmatig in droge tijden bemand door uitkijkers. Vanuit diverse torens kan men dan een brand waarnemen en span een lijntje middels coördinaten en je weet waar de brand is.

 • Van Rijs
 • Hameetman verzekeringen
 • Toncar
 • Notaris Pérez
 • RoyalPrint
 • Heijmans
 • Valk Hotel De Gouden Leeuw
 • Auto Schilthuizen
 • Freek van Os
 • Gebr. de Graaff Trappenmakers
 • Hema
 • Watersportvereniging Voorschoten
 • De Kock Raamfolie
 • Snackbar Centrum
 • Het Wapen van Voorschoten
 • Ziegler
 • Pretec Precisietechniek
 • Rotary Club Voorschoten-Leidschendam
 • G.J. Kriek
 • Klink Car Cleaning