Stichting 'Spuit 41' Voorschoten

Zoeken

Duitsland - Luxemburg - België - Nederland 2017

18 juni 2020

Tijdens een (toer)vakantie dicht bij huis kom je al gauw toch ook al een hoop brandweer gerelateerde zaken tegen.
We beginnen in Duitsland. Daar werden we afgeleidt op de fiets door een aantal voertuigen die bij de stad Trier, vermoedelijk bij een van de meerdere kazernes, buiten stonden. In ieder geval een TAS en een tankwagen lijkt het. Geen idee of deze nog in gebruik waren omdat er binnen, achter gesloten deuren nog meer voertuigen stonden.

In Luxemburg waren we getuige van iemand die onwel geworden was en in no time was daar ook een first responder aanwezig waardoor wij onze weg konden vervolgen. Ook hier kent men opstelplaatsen voor de brandweer. Dat is wel nodig want de parkeerruimte is beperkt.

In België waar we slechts kort verbleven, werd een hydrant gevonden en in de bosrijke omgeving waar we zaten moet men voorzichtig zijn met vuur.

Dan in NL. Ik had er nog niet veel van gehoord maar het is best grappig om eens een tijdje te kijken op Breda International Airport ofwel vliegveld Seppe 1949. Er vertrekken en komen daar privé vliegtuigjes. Je kan een rondvlucht maken en er zijn een soort van lijndiensten. Maar er wordt ook stunt gevlogen hetgeen te zien is aan de prachtige modellen die in de hangars staan.
Wat nog leuker is, is het bijbehorende museum. Een hangar ingericht door een enthousiaste club luchtvaart liefhebbers die je ook rond leiden. Er staan diverse toestellen binnen die ook nog vluchten maken.
Buiten troffen we een, zoals het vroeger hoorde, gele brandweerauto aan. Een blusvoertuig van de luchthaven en direct inzetbaar.
Als laatste waren we in Oudenbosch. Daar vindt je de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Deze rooms-katholieke kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880. De kerk is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek. Opvallend in deze prachtige kerk was een kerkbank voor hulpverlener(s) en wie de beschermheilige van brandweerlieden is!

 • Van Rijs
 • Hameetman verzekeringen
 • Toncar
 • Notaris Pérez
 • RoyalPrint
 • Heijmans
 • Valk Hotel De Gouden Leeuw
 • Auto Schilthuizen
 • Freek van Os
 • Gebr. de Graaff Trappenmakers
 • Hema
 • Watersportvereniging Voorschoten
 • De Kock Raamfolie
 • Snackbar Centrum
 • Het Wapen van Voorschoten
 • Ziegler
 • Pretec Precisietechniek
 • Rotary Club Voorschoten-Leidschendam
 • G.J. Kriek
 • Klink Car Cleaning