Rookhelm rond 1800
29 maart 2022Onlangs werd het museum een bijzonder brandweerstuk aangeboden. Iemand uit Den Hoorn mailde met de vraag of wij interesse hadden in een luchtpomp die bij de brandweer vandaan kwam uit de tijd dat er nog geen perslucht was.
De eigenaar had hem ooit gekregen en heeft hem gebruikt als blaasbalg voor zijn smederij. Hiermee werd het vuur opgestookt door van onder af lucht in het vuur te blazen. Tegenwoordig gebeurt dit met een ventilator.
Na een afspraak gemaakt te hebben is de balg opgehaald. Geen idee hebbende wat en hoe het gebruikt werd. Google bood uitkomst toen de blaasbalg in ons bezit was.
De rookhelm is ontworpen om brandweermannen in staat te stellen gebouwen te betreden waar rook was om vervolgens reddings- of brandweer werkzaamheden uit te voeren.
De door Siebe Gorman gefabriceerde uitrusting bestaat uit een leren helm voorzien van een te openen klep, een leren afdichting en een uitademingklep. Lucht werd aan de helm gevoed door een gepantserde luchtslang, geleverd door balg, die met een voetpedaal of handhendel bediend kon worden. De helm is ontwikkeld eind 1800.
De brandweerman was dus sterk afhankelijk van de 'trapper' zeg maar. Niet trappen is geen lucht.
Ook werden er andere voorwerpen van gemaakt zoals een sirene. Daarvan ziet u een foto.
Doneer aan het brandweermuseum
Scan de QR-code of
klik hier om te doneren